Petr Hampl: Pravda není pro lenochy

15.01.2022 15:32 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Pravda není pro lenochy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

“Jaderné elektrárny nejčistším ze všech energetických zdrojů. Nejenže za sebou zanechávají výrazně menší uhlíkovou stopu než elektrárny uhelné nebo paroplynové, ale jejich emise CO2 jsou nižší než u solárních nebo větrných parků.” K tomu dospěla studie Ricardo Energy & Environment.

Je to důvěryhodné nebo ne? A jak to posoudit? Většina lidí postupuje tak, že článek posoudí podle toho, jestli s ním souhlasí. Já jsem odpůrcem Zeleného údělu, mám tedy tendenci těm výsledkům okamžitě věřit. Někdo z opačného tábora bude mít zase tendenci je označit za zmanipulované. Z pohledu racionálního myšlení je oboje stejně nesprávné.

Někdo zase může vycházet z toho, kdo je sponsorem studie. To působí na první pohled lépe, ale ani to nedává jistotu. Že studii někdo financoval, to ještě není důkazem o tom, že jsou čísla pravdivá nebo nepravdivá. O něco větší míru jistoty by dal pohled na předchozí práce stejného týmu. Dopouštěli se opakovaně podvodů nebo vše, co zatím vydali, bylo bezchybné? Ale ani to není úplně uspokojivé. Nakonec zbývá jediné – studii pečlivě přečíst, zkontrolovat úvahy jejich autorů, případně přepočítat tabulky a ověřit, z jakých zdrojů čerpali. Ano, dá to hodně práce. Ale pravda není pro lenochy.

Docela dobré řešení je také prostě konstatovat: “Jsou na to různé názory, ale já se o to nemůžu hádat, protože jsem neměl čas to podrobně zkoumat.”

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…