Petr Hartman: Může za to Brusel?

25.05.2012 17:57

Do České republiky už několik týdnů neplynou peníze z evropských fondů.

Petr Hartman: Může za to Brusel?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Znamená to, že Brusel pozastavil přísun financí daleko dříve, než vypukla aféra kolem Davida Ratha. Ta může pouze umocnit negativní reklamu, kterou zemi v souvislosti s čerpáním evropských peněz udělaly jiné skandály odhalující jejich rozkrádání.

I když představitelé Evropské komise volí poněkud diplomatičtější slovník. Uzavření penězovodu zdůvodňují obavou, že vynakládání takovýchto financí není důsledně a nezávisle kontrolováno. Proto existuje podezření, že některé peníze mohou sloužit k jiným účelům, než na jaké byly původně určeny.

Česká republika proti tomu nemůže postavit argumenty, které by podobný názor vyvrátily. Musí tudíž v současném systému udělat takové změny, které by Brusel přiměly čerpání peněz z evropských fondů opět obnovit. V současném stavu to není reálné. Proto Česká republika momentálně u některých projektů ani neusiluje o jejich proplacení. Ušetří si tím nepříjemnost v podobě odmítnutí takovéto žádosti. Zároveň to neznamená, že by se zmiňované projekty úplně zastavily. Pouze jejich financování přešlo na bedra státního rozpočtu. Jde svým způsobem o paradox. Brusel na ně momentálně odmítá poskytnout peníze z obavy, aby nebyly zneužity. Podmínky v tuzemsku jsou patrně nastaveny tak, že české státní finance podobně reagovat nemohou. Jinak by bylo absurdní, aby Nečasův kabinet nebral v potaz zmiňovaná rizika a peníze bohorovně proplácel.

Stejně podivná je stížnost u šéfa Evropské komise, že pokud nebudou projekty Bruselem proplaceny, prohloubí se tím rozpočtový schodek pro letošní rok ze schválených 105 miliard až na dvojnásobek, nebo chcete-li až na 210 miliard. Česko si to zavinilo samo. Přitom v celkovém součtu nejde o drobné. Česká republika může až do roku 2013 vyčerpat z evropských fondů více než 770 miliard korun. Podmínkou je, aby země dodržovala stanovená pravidla.

Nikdo nenutil představitele České republiky, aby vytvořili více než 20 operačních programů, které celý systém činí nepřehledným. Což mimo jiné znamená, že se dá hůř kontrolovat. Ostatně dosavadní způsob provádění auditů je opakovaně terčem kritiky z Evropské komise. Podle názoru Bruselu není normální, aby kontroloři byli závislí na těch, kteří o projektech rozhodují. Rovněž zkušenosti se zadáváním veřejných zakázek a vyváděním peněz z nich jsou pro unii varováním. V neposlední řadě se vládě nedaří vymáhat zpět finance, které byly v rámci projektů neoprávněně vynaloženy. Když se k tomu přidá odhalení policie, jako v případu Davida Ratha, není divu, že se přísun peněz z evropských fondů zastavil.

Pochopitelně zdaleka ne všechny projekty slouží k tomu, aby se na nich někdo nelegálně obohatil. Zároveň existují slabá místa. A k nim patří většinou regionální operační programy. To jsou ty, ve kterých se o využití peněz z evropských fondů rozhoduje přímo v jednotlivých krajích. Hejtmani si sice pochvalují, že bez takovýchto financí by se jejich regiony zvelebovaly daleko pomalejším tempem. Problém je v tom, že zmiňované prostředky ne vždy míří na potřebné věci a některé projekty jsou předražené, případně jsou v jejich rámci propláceny různé fingované činnosti, které umožňují vyvedení financí tam, kam by podle pravidel vůbec neměly mířit.

Za zázrak lze za těchto okolností považovat skutečnost, že až dosud Česká republika o evropské peníze nepřišla. Dokonce podle propočtů na jednoho obyvatele míří do země nejvíce financí v rámci celé sedmadvacítky. Jejich čerpání ohrožují zmiňované problémy. Čeští politici místo jejich urychleného odstranění a tím uvolnění přílivu financí z evropských fondů, varují představitele Evropské komise, že se svým obezřetným chováním mohou podílet na prohloubení schodku státního rozpočtu. Asi by měli zavřít oči a pro lepší podobu státních financí nechat peníze dál rozkrádat. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …