Průzkum: Češi eRecept vítají hlavně kvůli pohodlí

04.01.2018 16:42

Od zavedení eReceptu v českých ordinacích uplynuly první dny. Jak ukázal průzkum výrobce stomatologického softwaru XDENT, více než tři čtvrtiny českých pacientů možnost převzít si recept v elektronické podobě jednoznačně vítají.

Průzkum: Češi eRecept vítají hlavně kvůli pohodlí
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Nejčastěji je to kvůli úspoře času, snížení rizika ztráty receptu i většímu přehledu o předepsaných lécích. Převzetí prostřednictvím e-mailu nebo SMS zprávy by již nyní preferovala téměř polovina lidí.

To, že se lidé sžili s moderními technologiemi, dokazuje i vysoký zájem o eRecepty. Z průzkumu výrobce stomatologického softwaru XDENT totiž vyplynulo, že více než 75 % českých pacientů vítá možnost získat od svého lékaře recept elektronickou cestou. I přesto, že je tento trend patrný především u mladé generace a s přibývajícím věkem postupně klesá, ani dnešní šedesátníci se k němu nestaví úplně skepticky, a to především kvůli pohodlí. V případě opakovacích receptů totiž nově není nutné, aby se osobně dostavili do ordinace.

Úspora času a snížení rizika ztráty receptu

Ze stejného důvodu jako šedesátníci oceňuje možnost převzít si recept v elektronické podobě necelých 40 % dotázaných, a to napříč všemi generacemi. Kvůli receptu na antikoncepci či alergii totiž nemusí od ledna navštívit ordinaci pokaždé, když jim dojdou léky, ale pouze prostřednictvím telefonu nebo e-mailu požádají o jeho zaslání. Díky moderním technologiím mohou mít navíc recept prakticky stále u sebe, což minimalizuje riziko jeho ztráty a zároveň představuje druhý nejčastější důvod, proč Češi eRecept vítají.

Ekologie i přehled o lécích

Důvodů, proč pacienti k eReceptu zaujímají převážně kladný postoj, je ale mnohem víc. Necelých 13 % z nich oceňuje také ekologickou stránku, tedy nižší spotřebu papíru v souvislosti s eReceptem. Další motivací je pak lepší přehled o předepsaných lécích. V chytrých aplikacích si totiž z pohodlí domova budou moci dohledat, kdy a jaký lék jim byl vydán. „Díky chytrým mobilním aplikacím jako je iklient, budou mít pacienti lepší kontrolu nad svým zdravím i ochranou osobních údajů. Na jednom místě najdou informace o předepsaných lécích, termíny preventivních prohlídek, ale i samotné eRecepty,“ říká Jiří Dušek, spoluzakladatel stomatologického softwaru XDENT.

Elektronický recept neznamená konec toho papírového

Téměř 60 % dotázaných by preferovalo převzetí receptu elektronicky už dnes. Jako nejpohodlnější cestu uvádí necelá čtvrtina lidí e-mail, jen o procento nižší oblibě se těší SMS zpráva a třetí příčku zaujímají mobilní aplikace. Ty mají silnou pozici zejména mezi muži a mladou generací.  Zbylí pacienti, převážně z řad starší generace, kteří jsou věrni papírové podobě receptu, se nicméně nemusí obávat. Stále totiž i to je způsob, jak si lze recept převzít - pouze pod novým názvem „průvodka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…