Radim Valenčík: Klaus for president? Proč ne? A kdo jiný?

18.07.2018 7:36

Ve stínu bouřlivého schvalování vlády a mistrovství světa ve fotbale trochu zanikl první pokusný balónek, který vyslal Václav Klaus starší. Pro něj netradičně žertovnou formou připustil v závěru rozhovoru pro Deník.cz, že by mohl kandidovat v příštích prezidentských volbách:

Radim Valenčík: Klaus for president? Proč ne? A kdo jiný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Deník.cz: Přímá prezidentská volba v roce 2023 asi udělá tečku za velkými jmény prvních 30 let existence České republiky. Tedy pokud mi teď neřeknete, že se do ní přihlásíte...

Václav Klaus: Loni při volbách jsem dostal nový občanský průkaz, který má platnost do roku 2052. Prohlédl jsem si ho a poznamenal, že to je 35 let čili můžu ještě sedmkrát kandidovat na prezidenta, tak se všichni bojte. (ZDE)

Proč ne. Václav Klaus se narodil 19. června 1941. V roce 2023 mu bude teprve 82. Při jeho životosprávě a permanentním samostudiu, které vitalitu posiluje, bude s velkou pravděpodobností v kondici pro obě funkční období.

Za připomenutí stojí to, co prorocky řekl Václav Klaus téměř rok před minulými prezidentskými volbami: "Podle mého názoru prezident Zeman bude kandidovat ve druhém volebním období a zdůrazňuji, že to nemám z jeho osobního výroku, který by mi sdělil, aby nebyla mýlka. Ale z jeho chování tak dedukuji. A proto se mi zdá naprosto bezpředmětné, aby se někdo jiný pokoušel o prezidentskou volbu." (ZDE)

Dovolím si Václava Klause parafrázovat: Zdá se mi naprosto bezpředmětné, aby se v případě, že bude Václav Klaus kandidovat na prezidenta, pokoušel někdo jiný o prezidentskou volbu.

Rychlokvašky podle mého názoru většinová společnost nechce. A ví, proč je nechce. Veřejně profilující se politici na rozdíl od Václava Klause z politiky spíše zhloupli. Jedním z důvodů je i to, že na sobě nepracují, nestudují a nepromýšlejí podstatu současného dění. A bez toho nelze přijatelnou politiku dělat. Politické kšeftaření, které předvádějí, je cestou do intelektuálního marasmu. Možná, že to není tak vidět, ale Václav Klaus působení v politice vždy plně využíval k tomu, aby se s využitím pravidelného studia teoretické literatury po lepším pochopení toho, o co jde. To je vlastnost, kterou jiní bohužel nemají. Politika je kazí a deformuje místo toho, aby prostřednictvím ní nabývali rozhled.

A je ještě jedna věc, která z Václava Klause dělá favorita. Totiž formální i neformální tým, který kolem sebe dokázal vytvořit. Jiří Weigl, Ladislav Jakl, Petr Hájek a další a další.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…