Robert Břešťan: Hledá se placený vlastenecký troll na diskusi s pravdoláskaři. Odměna 100 Kč/hod.

22.10.2015 7:33

Placení diskutéři pod články a na sociálních sítích jsou již známou součástí ruské propagandy. Nabídka na podobnou placenou činnost v zájmu českého vlastenectví tu ještě nebyla.

Robert Břešťan: Hledá se placený vlastenecký troll na diskusi s pravdoláskaři. Odměna 100 Kč/hod.
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Nelze však vyloučit to, že jde o žert a snaha dobrat se informace, kolik „správných Čechů“ by o podobnou činnost projevilo zájem.inzerát na vlastence

Webový inzerát byl zveřejněn 16. října a zhlédly jej zatím stovky lidí. „Podmínkou je znalost českého jazyka na dobré úrovni, vlastenecké cítění a výborné komunikační dovednosti,“ stojí v inzerátu, jehož autorem má být jakýsi Aleš Konečný. Požadované minimální vzdělání je základní, smluvní odměna je 100 korun za hodinu, volná pracovní doba a „v případě delší spolupráce služební notebook“.

Redakce HlídacíPes.org na emailovou adresu uvedenou v inzerátu odepsala, ale odpověď nepřišla. Neúspěšné bylo i volání na zveřejněné telefonní číslo.

„Volané číslo je mimo provoz, zkuste to prosím později,“ nabádá nahraný hlas „operátora“ v telefonu.

Nakolik je inzerát autentický a vážně míněný je tedy sporné.

Na druhé straně se placení diskutéři ve světě internetu běžně pohybují. Uplatňují se kupříkladu v podobě marketingové podpory, kdy jako „nezaujatí uživatelé“ vychvalují nejrůznější výrobky a haní konkurenci, svou roli ale mají i v propagandě.

Známé jsou z poslední doby případy ruských „prokremelských trollů“ na plný úvazek. Podle některých svědectví denní penzum práce představuje například 135 postů o 200 znacích za dvanáctihodinovou směnu, kdy obsahem je například „fašistické vládě v Kyjevě“, „zkorumpované opozici“ v Rusku a celková prohnilost a proradnost Západu.

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.