Robert Malecký: Od Zemana dostal Medaili Za zásluhy, političtí vězni ho obviňují z otrokářství. Majitel Preciosy Ludvík Karl

13.11.2015 13:45

Prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy Ludvíku Karlovi za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Z krátké citace z hradního tiskového servisu není zřejmé, čím se měl majitel jablonecké sklárny Preciosa přesně o stát zasloužit. Jeho vyznamenání nicméně vzbudilo odpor a znechucení bývalých politických vězňů, kteří prošli nápravným zařízením v Minkovicích a pro Preciosu za totality pracovali. Tehdejší ředitel Karl zbohatl na otrokářské práci, tvrdí.

Robert Malecký: Od Zemana dostal Medaili Za zásluhy, političtí vězni ho obviňují z otrokářství. Majitel Preciosy Ludvík Karl
Foto: Národní Pokladnice
Popisek: Medaile s Karlem IV.

Změřit podnikatelský úspěch Ludvíka Karla exaktními čísly možné není. Společnost Preciosa údaje o svém hospodaření nezveřejňuje. Majitel s médii nekomunikuje. Ze zásady.

Deník E15 loni spekuloval, že kapitál společnosti zabývajicí se výrobou křišťálové broušené bižuterie, dekorací a svítidel, se může pohybovat kolem jedné miliardy korun, roční tržby mají dosahovat čtyř až pěti miliard. Co se zisku týče, odpověď na tuto otázku znají jen akcionáři.

Privatizace do rukou zaměstnanců

Privatizační projekt na Preciosu podávalo sdružení zaměstnanců a Fond národního majetku s tímto ne zcela obvyklým postupem souhlasil. Karl měl do projektu údajně vložit milion korun a postupem času zbylé podíly vykoupil.

karl hrad

Už počátkem 90. let v době privatizace političtí vězni protestovali. Namítali, že předat prosperující podnik do rukou zaměstnanců v čele s Karlem, který podnik vedl v době totality, není v pořádku. Jak připomněl týdeník Respekt, pracovní podmínky měly k normálu daleko. Vězni, kteří pro podnik pracovali, měli dvojnásobné normy, nízké odměny, podnik na těchto rozdílech bohatl.

Na ministerstvo průmyslu tehdy bývalí vězni psali, že v podniku “panovaly podmínky srovnatelné pouze s otrokářským řádem”. Neúspěšně. Teď se bouří znovu. “Za nejvyšší mravní selhání prezidenta považujeme ocenění Ludvíka Karla, od poloviny 70. let komunistického ředitele (dnes vlastníka) posledního komunistického koncentráku v ČSSR. A to Pracovního tábora Preciosa-Minkovice, který je znám jako nejkrutější lágr normalizačních 60. – 80. let (bachaři Vondruška, Burda, Zajíček, Ježek, Kulíšek a náčelník Miroslav Šimek). Zde byl po celou tuto dobu zakonzervován brutální skanzen Gottwaldových 50. let,” stojí v prohlášení, které citoval server Svobodné fórum.

Karl, to je i liberecký fotbal

Než před pár lety začal vzestup loňského ligového mistra Viktorie Plzeň, byl nejúspěšnějším regionálním fotbalovým klubem Slovan Liberec. Se střídavými úspěchy konkuroval nejbohatším pražským klubům, tedy především Spartě.

I za vzestupem libereckého fotbalu stojí Ludvík Karl. A říká se, že úspěchy a neúspěchy klubu se střídaly tak, jak se střídaly nálady mocného muže v pozadí.

Právě k fotbalu a taky k Miloši Zemanovi, který na konci října Karlovi medaili udělil, se váže jedno z mála mediálních vystoupení majitele klubu.

Když dlouholetý liberecký fotbalista, nejprve útočník, pak stoper a dnešní funkcionář Jan Nezmar oznamoval v roce 2013 kandidaturu za “Zermanovu” Stranu práv občanů, obvinil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Hrad z nátlaku na Karla. „SPOZ si Nezmara vyhlédla jako kandidáta. Jemu se prý nechtělo, a ani Preciosa, jejíž šéf Karl je majitelem Slovanu, to nechtěla. Tak přišel telefon, že když nepodpoří Nezmara do čela kandidátky a neuvolní ho na tu funkci, mohou zapomenout na klíčový export do Ruska,“ citovaly Schwarzenberga Lidové noviny.

Karl to označil za nesmysl. Deníku řekl, že se ho Nezmar na názor ptal, „Odpověděl jsem, že je to jeho rozhodnutí,“ prolomil tehdy mlčení Ludvík Karl.

Preciosa nebyla podle Hradu jediná

Jaký je Karl manažer? Kvůli mediálnímu moratoriu to lze zjistit jen z kusých komentářů jeho spolupracovníků. A i ty jsou jen občasné. “Charismatický pracovitý člověk s obrovským přehledem,” řekl deníku E15 viceprezident společnosti Preciosa-Lustry Vojtěch Malina.

Kritiku politických vězňů Karl nekomentoval. Jeho obhajoby se ale ujal hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle kterého chtějí bývalí vězni jen poškodit prezidenta Zemana. “Jejich cílem je dehonestovat prezidenta a celý průběh udělování vyznamenání, ukázat, jak zlý Zeman zase vyznamenal zlé lidi,” citoval ho týdeník Respekt. Podle Ovčáčka nebyla Preciosa za totality jediným podnikem, který vězně zaměstnával. “Pan prezident je zastáncem toho, aby vězni pracovali,” dodal podle týdeníku Ovčáček.

Pavučiny byznysu Ludvíka Karla

Byznysové aktivity Radmily Kleslové zmapoval HlídacíPes.org za pomocí analytických nástrojů Tovek a Gnosus společnosti Bisnode.

Preciosa15

 

 

 

 

 

 

Plný graf historických vazeb

Preciosa historické vazby123

Psáno pro HlidaciPes.org, Ústav nezávislé žurnalistiky.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …