SMO: Doporučujeme plošně zakázat hazard

18.11.2011 16:28

Zdaněním loterií, jako součástí nedávno projednávaného zákona o jednotném inkasním místu, které schválila Poslanecká sněmovna, se dnes na svém mimořádném zasedání zabývalo Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR. Starostové a primátoři se jednomyslně shodli, že schválená podoba zdanění hazardu je naprosto nepřijatelná.

SMO: Doporučujeme plošně zakázat hazard

Aktuální situace představuje dramatickou tečku za několikaletou bezradností veřejné správy a nejednotností přístupu k hazardu v celé Sněmovně. Návrh Rozpočtového výboru, který poslanci nakonec schválili a který přerozděluje odvody z hazardu mezi stát, obce a neziskový sektor, zásadně snižuje příjmy obecních rozpočtů. Pro samosprávu v tomto případě budou loterie znamenat především výdaje související s negativními vlivy hazardu. V roce 2012 už totiž obce nebudou moci vybírat ani místní poplatek.

Schválená novela loterního zákona vyvolala mezi starosty obrovskou nevoli a velké zklamání. „Vítáme aktuální snahu o řešení zásadní a nepochopitelné chyby související s přerozdělováním zisků z hazardu. Chápeme ji jako poslední možnost, jak pro obce v roce 2012 a dalších letech zajistit alespoň nějaké zdroje z tohoto celospolečensky negativního segmentu podnikání. Vzhledem k tomu, že Svaz dlouhodobě podporuje myšlenku zdanění hazardu, za vhodnější variantu považujeme, aby Senát návrh vrátil zpět do Sněmovny s pozměňujícím návrhem v podobě původní koaliční dohody," říká předseda Svazu Dan Jiránek a dodává: „V případě, že nebudou příslušná ustanovení změněna tak, aby obce a města měla dostatečný zdroj financí pro omezování negativních dopadů hazardu, a že hazardnímu průmyslu zůstane v rukou nástroj pro rozdělování části svého zisku, doporučujeme všem obcím a městům plošný zákaz hazardu na jejich územích."

Jsou to právě obecní zastupitelstva, která se primárně musí vypořádat s negativními dopady hazardu. Zastupitelé nejlépe znají místní podmínky a dokážou také určit, které služby v místě je třeba podpořit, ať už se jedná o sport, kulturu či o sociální služby. Dělení výnosu z hazardu, které bylo prezentováno jako koaliční dohoda (30 % stát, 70 % obce a města), totiž  znamená posílení rozpočtu všech obcí.


Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací, založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Smocr.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…