Tereza Spencerová: Většina mladých Američanů odmítá kapitalismus

28.04.2016 15:14

Mladí Američané se ve stále větší míře odvracejí od „tradičních hodnot“ a za hlavní příčinu problémů v USA považují chamtivost.

Tereza Spencerová: Většina mladých Američanů odmítá kapitalismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA.

Zatímco FED vydává oficiální zprávy o růstu americké ekonomiky, ostatní statistiky už tak optimistické nejsou. Například v každé páté americké rodině jsou všichni její členové nezaměstnaní, což v praxi představuje přes 16 milionů rodin. Bezmála polovina Američanů není s to dát dohromady 400 dolarů nutných k návštěvě na zdravotní pohotovosti. A lidé v nejproduktivnějším věku, tedy mezi 25 až 54 lety, tvoří 23 procent všech nezaměstnaných.

Na tomto pozadí nyní Washington Post zveřejnil studii Harvardské univerzity, podle níž více než polovina Američanů mladších třiceti let nepodporuje kapitalismus. „Průzkum se zaměřil na lidi ve věku mezi 18 a 29 lety, přičemž zjistil, že 51 procent respondentů nepodporuje kapitalismus, zatímco svou podporu kapitalismu vyjádřilo 42 procent dotázaných. Není zřejmé, zda by mladí lidé z průzkumu podpořili nějaký alternativní systém, nicméně 33 procent konstatovalo, že podporují socialismus,“ shrnuje Washington Post.

Už loni studie vědců z Princetonu argumentovala, že se Spojené státy z demokracie proměnily v oligarchii, a průměrný Američan musí každoročně platit 97 různých daní, což v praxi znamená, že někteří vládě ve finále odvádějí více než polovinu svých výdělků. Bez ohledu na obvyklou rétoriku se tak americký kapitalismus ve skutečnosti proměnil v jakýsi hybridní systém připomínající „sociální státy“ Evropy ovšem bez zmíněných dávek a jistot. Mimochodem, Spojené státy jsou tak například dál jediným vyspělým státem na světě bez placené mateřské dovolené (spolu se Surinamem a Papuou Novou Guinejí). Nicméně, mohou snad tyto skutečnosti napomáhat k tomu, že se v průzkumu Harvardské univerzity odrazilo ze všeho nejvíc zmatení pojmů?

Neujasněnost pojmů socialismus a kapitalismus možná určitou roli sehrává, ale i jiné průzkumy přinášejí výsledky podobné těm harvardským. Například republikánský průzkum nedávno zjistil, že 58 procent Američanů mezi 18 a 26 lety považuje socialistický politický systém za „milosrdný“, a na otázku, jak by jedním slovem popsali příčinu problémů v Americe, jich 29 procent odpovědělo „chamtivost“.

Tento trend je tedy mezi mladými Američany nejspíš reálný a vysvětluje i „mládežnickou“ voličskou podporu demokratickému prezidentskému kandidátovi Berniemu Sandersovi. Dostupné statistiky konstatují, že pokud by volili jen mladí, vyhrál by Sanders demokratickou nominaci bez jakýchkoli potíží.

A co víc, Američané mladší třiceti let se od starších generací liší i v tom, že násobně více podporují například práva gayů a dalších menšin, zatímco projevují citelně menší zájem například o pravidelné návštěvy kostela. Očividný odvrat od tradičních „amerických hodnot“ přichází navíc v době, kdy si drtivá většina Američanů jasně uvědomuje, že se aktuální volební souboj v Americe nevede mezi Republikánskou stranou a Demokraty, ale ve skutečnosti mezi mainstreamovou Amerikou a vládnoucími politickými elitami úřadujících politiků, lobbistů, velkého byznysu, velkých bank, velkých zájmových skupin a velkých médií, která přijímají příkazy od politiků. Tudíž, že „volby jsou jen pro hlupáky“.

Otázkou samozřejmě zůstává, zda se filozofie americké mládeže v budoucnu bude s to prosadit i v politice, potažmo, jak tím za deset či dvacet let ovlivní tvář Spojených států.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.