Vaše Věc: ČSSD se stále plácá pod dvaceti procenty

07.06.2016 8:35

V nejnovějším květnovém výzkumu volebních preferencí, který pro Českou televizi provedla společnost TNS Aisa, si žádná z koaličních stran oproti předchozímu průzkumu provedenému v dubnu 2016 nepolepšila.

Vaše Věc: ČSSD se stále plácá pod dvaceti procenty
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Babišovo hnutí ANO by podle tohoto průzkumu získalo 24 % hlasů, což znamená, že si oproti dubnu pohoršilo o 3,5 %, ČSSD získala 18,5 %, tedy zcela stejně jako minulý měsíc. KDU-ČSD by podle volebního modelu vytvořeného společností TNS Aisa získala 5,5 % hlasů, což pro ni znamená pokles o 0,5 %.

Hnutí ANO sice v průzkumech společnosti TNS Aisa od začátku roku klesají preference, přičemž největší odklon od hnutí ANO vykazují podle TNS Aisa vysokoškoláci, ale ČSSD přesto preference nerostou. Voliči, kteří dali před ČSSD přednost hnutí ANO, se tedy k sociální demokracii zřejmě nevracejí. A to je pro ČSSD jistě  špatná zpráva.

Podle volebního modelu sestaveného společností STEM na základě výsledků květnových volebních preferencí a na základě odhadu, že voleb by se v květnu 2016 účastnilo 56 % občanů, by hnutí ANO získalo 27,1 %, ČSSD by měla 20,1 % hlasů a KDU-ČSL 7,1 % (ovšem volební preference stran jsou na tom podle tohoto průzkumu následovně: ANO 20 %, ČSSD 15 %, a KDU-ČSL 5 %).  

Společnost SANEP nesestavovala volební model, ale podle jejích průzkumů jsou na tom volební preference současných parlamentních stran takto: Hnutí ANO 22,6 %, ČSSD: 18,4 %, KDU-ČSL: 6,2 %.

Pro ČSSD tedy dobré zprávy nepřicházejí ani od  druhé nejpřesnější agentury poslední doby. Sociální demokracii se zkrátka nedaří dostat se nad 20 %, a to nehledě na to, jak se daří nebo nedaří hnutí ANO.

ČSSD část svých voličů „odevzdala“ jiným politickým stranám a nedaří se jí získat je zpět a nedovede ani přitáhnout  voliče nové. Otázkou je, jak zničující bude pro tuto stranu například kauza OKD a jak dalece ji zdecimuje kauza Altner… Oproti posledním volbám do poslanecké sněmovny si ČSSD podle zmíněného průzkumu společnosti TNS Aisa v květnu pohoršila o 2 %. To není úplně málo, a pokud B. Sobotka v otázkách V. Moravce hovořil o tom, že by byl rád, aby volební preference ČSSD byly o něco vyšší, ale že je rád, že si strana v zásadě dokázala udržet důvěru voličů, kteří ČSSD podpořili ve volbách do sněmovny, měl by si rychle uvědomit jednak to, že poslední volby do poslanecké sněmovny získala ČSSD více hlasů než hnutí ANO (20,45 % ku 18,65%), a tento trend se již v předvolebních průzkumech nepotvrzuje, a pak by si měl uvědomit také fakt, že už v roce 2013 získala ČSSD v parlamentních volbách o 1,63 % méně hlasů než v roce 2010 a o 11,87 % méně než v roce 2006…

B. Sobotka by si tedy měl přestat fandit a veřejně se chlácholit, ale měl by začít dělat něco proto, aby ČSSD začali voliči přibývat, a nikoli ubývat, jak je tomu nyní.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…