Vojtěch Razima: Beztrestní billboardaři

23.10.2019 12:03

Za celé dva roky od zákazu billboardů na dálnicích a silnicích I. třídy byla za neodstraňování nelegálních billboardů zaplacena jen jedna, směšně malá, pokuta.

Vojtěch Razima: Beztrestní billboardaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Kverulant.org proti tomu protestuje. Na jedné straně důsledně vymáhá pokuty i za naprosto bagatelní porušení pravidel silničního provozu a na straně druhé naprosto přehlíží hrubé porušování zákona ve velkém. 

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy nařídila novela zákona o pozemních komunikacích, o jejíž přijetí se významně zasloužila obecně prospěšná organizace Kverulant.org. Zákaz billboardů vstoupil v platnost již před dvěma roky to 1. září 2017. Billboardaři však  tehdy svoji zákonnou povinnost ve velkém ignorovali a zaplavili silnice  českou vlajkou ve snaze namluvit veřejnosti, že s tímto polepem to již nejsou billboardy. V dubnu 2018 se o jeden takový dokonce zabil člověk.  Skutečné odstraňování celkem asi 4 200 nelegálních billboardů začalo díky neschopnosti veřejné správy s ročním zpožděním. Billboardaři odstranili do 1. září letošního roku 3 853 reklamních zařízení. Veřejná správa jich odstranila celkem 456. Z toho Ministerstvo dopravy (MD) odstranilo 228 billboardů z dálnic a dalších 228 reklamních zařízení odstranily krajské úřady na silnicích I. třídy. Krajské úřady to stálo celkem 5,2 milionů korun a od majitelů billboardů zpětně vymohly  pouhých 77 tisíc  korun.  Kolik za odstraňování billboardů z dálnic zaplatilo MD, se Kverulant ani po urgenci odpovědi nedozvěděl. Za to, že billboardaři neodstranili svoje reklamním zařízení již v září 2017 tak, jak jim to ukládal zákon, zaplatili billbordaři jen jednu jedinou pokutu ve výši 110 tisíc korun. Byla jim uložena v Pardubickém kraji. Ostatní kraje a ani Ministerstvo dopravy o žádné další podobné pokutě nevědí. Kverulant protestuje proti postup veřejné správy, která na jedné straně důsledně vymáhá pokuty i za naprosto bagatelní porušení pravidel silničního provozu a na straně druhé naprosto přehlíží hrubé porušování zákona ve velkém. Kverulant znovu apeluje na  příslušné instituce, aby billboardaře za ignorování zákona začaly pokutovat a začaly od nich vymáhat náhradu nákladů v případech, že billboardy byly odstraněny za peníze daňových poplatníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…