Babák (VV): Nesouhlasím s rušení daňových odpočtů

25.02.2011 12:50

Média přinesla zprávu, že Expertní skupina pro daňovou reformu navrhuje nový zákon o dani z příjmu, který by měl obsahovat zrušení daňových výhod na hypotéky a stavební spoření. To by v konečném důsledku zdražilo splácení úvěrů až o deset procent.

Babák (VV): Nesouhlasím s rušení daňových odpočtů

Jako poslanec a finanční expert Věcí veřejných proto cítím potřebu se k tomuto návrhu Expertní skupiny vyjádřit. Nemohu souhlasit s celoplošným zrušením daňového odpočtu na hypotéky a stavební spoření. Tato dosavadní úleva totiž cílí přímo k potřebným a je v rozporu s heslem VV: „Mít děti a pracovat se vyplatí!"
 
Zrušení této daňové slevy by tak bylo v rozporu s ekonomickým programem Věcí veřejných. Co víc, šlo by také proti programovému prohlášení vlády, které explicitně jmenuje, že většina stávajících daňových výjimek sice bude zrušena, avšak s výjimkou podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří.

Jako strana jsme však určitě přístupni diskuzi na toto téma. Jsem ochotný se bavit např. o snížení limitu odpočtu úroků, který nyní činní 300 tisíc korun za rok, a to až o polovinu, anebo třeba o zavedení odpočitatelné položky z nákladů na bydlení. Musím tedy za stranu Věci veřejné jasně vzkázat, že celoplošné zrušení daňových výhod na hypotéky a stavební spoření bez adekvátní náhrady je pro nás nemyslitelné.

Michal Babák
poslanec PSP ČR

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…