Derner (KDU-ČSL): Potíže náchodské nemocnice

24.04.2013 11:02

Zoufalý stav náchodské nemocnice nenechává nikoho na pochybách, že tento problém je třeba rychle a důkladně řešit. Přestože je jasné, že neexistuje nikdy jediné správné řešení, považuji za potřebné poukázat na některé problémy, kterým je aktuálně realizovaný projekt zatížen.

Derner (KDU-ČSL): Potíže náchodské nemocnice
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

 

Pochybné výběrové řízení

Proces výběru dodavatele je od samého počátku aranžován tak, aby počet uchazečů byl minimalizován. To dramaticky snižuje možnost kraje dosáhnout co nejvýhodnější ceny. Dnes dospělo Výběrové řízení do stádia, kdy jsou ve hře pouze dvě firmy, které o sobě vzájemně vědí. Tento stav je zatížen rizikem, že se bude opakovat scénář kolem rekonstrukce královéhradeckého pivovaru, kdy se opět vybíralo mezi dvěma firmami. Výsledek byl ten, že jedna se stala generálním dodavatelem a druhá pro ni zajišťovala rozhodující část subdodávek. O nějaké soutěži nemůže být ani řeč. Přestože stavbu takového rozsahu je schopno kvalitně provést hned několik firem z Královéhradeckého kraje, vše nasvědčuje tomu, na co poukazovala některá media již před rokem. Tato zakázka se zřejmě stane kořistí pražských firem. Jak se toto může líbit místním podnikatelům asi netřeba dodávat.

Více betonu než zdravotnictví

Realizovaný projekt je charakteristický mimořádnou náročností na technické řešení. To je způsobeno ohromným rozsahem zemních prací, náročným zakládáním, stísněnými prostory pro realizaci. To vše za běžného provozu nemocnice. Důsledkem jsou ­náročné konstrukce a složité realizační podmínky, které se zákonitě promítnou do ceny stavby. Za tohoto stavu už zbývá minimum peněz na zdravotnické technologie, které by měly být rozhodující.

Nejisté financování

Připravovaný projekt je částí celkového záměru a předpokládané náklady přesahují jednu miliardu korun. Úplné dokončení další miliardu. Vidina alespoň částečného financování z EU se velmi rychle vzdaluje. Zaplacení celého projektu pouze z krajského rozpočtu není reálné. Už nyní je kraj ve velmi špatné finanční situaci.

Vzít rozum do hrsti

Výběrové řízení na dodavatele dosud není dokončeno z důvodu pochybností o jeho regulérnosti. Za této situace se nabízí šance zvážit přehodnocení celého projektu. Možné směry již v minulosti některé studie navrhovaly. Vše nasvědčuje tomu, že bude nutno snížit finanční náročnost projektu a hlavně zajistit, aby to byl projekt pro zdravotníky a jejich pacienty, nikoliv dobrý kšeft pro některé stavební firmy.

Vladimír Derner

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vladimír Derner - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…