Falbr (ČSSD): Žádám o urychlené jednání v kauze ROP Severozápad

19.04.2013 15:46

Richard Falbr požádal premiéra Petra Nečase o osobní jednání ve věci ROP Severozápad.

Falbr (ČSSD): Žádám o urychlené jednání v kauze ROP Severozápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

Richard Falbr požádal premiéra Petra Nečase o osobní jednání ve věci ROP Severozápad s tím, že z titulu europoslance a člena Výboru EP pro regionální rozvoj je připraven podat interpelaci na Evropskou komisi s poukazem na laxnost národních orgánů a průtahy v jednáních o odpovědnosti za pochybení v čerpání prostředků z ROP Severozápad a úhradu stanovených finančních korekcí ve výši zhruba 2,6 mld. korun.

„Způsob jakým se české národní orgány zříkají své odpovědnosti za chyby v řídícím a kontrolním systému programu, zejména v případě Auditního orgánu (Ministerstvo financí ČR) považuji za nehorázný. Díky průtahům a politickým dohadům dochází k poškození tisíců příjemců dotací, kteří se ničeho nedopustili a jejich projekty probíhaly  v souladu s pravidly. Hodit odpovědnost na jednotlivé kraje, které po právní stránce ani nemohly chybám zabránit a žádat po nich zaplacení těchto finančních náhrad pod hrozbou zrušení celého regionálního operačního programu, hraničí s vydíráním.“

Poslanec Falbr chce současně upozornit Evropskou komisi, že v případě zastavení ROP Severozápad dojde k porušení jedné ze zásad regionální politiky Evropské unie, jíž je podpora vyváženého rozvoje zejména v případě strukturálně postižených regionů. Proto chce vyzvat Evropskou komisi, aby apelovala na zodpovědnost Ministerstva financí ČR a dalších národních orgánů.

„Rozčiluje mě, když slyším, jak se naši politici vymlouvají na složitost čerpání dotací kvůli Bruselu. Opak je pravdou, přehnanou byrokratickou zátěž, která stěžuje život konečným příjemcům dotací, si na národní úrovni vytváří sami členské státy a ČR v tomto hraje prim. Místo toho, aby se udělala účinná systémová opatření k zajištění účelnosti čerpání dotací a kontrola při jejich rozdělování, zaměřuje se ČR na stovky drobných nařízení, formulářů a absurdních podmínek. Díky tomu také patří ČR mezi země, které nedokážou čerpat prostředky, jež jim byly na dané období alokovány. Evropská unie opakovaně vyzývá ČR k zjednodušení administrativy!“ dodává Richard Falbr.

Schůzku s premiérem Nečasem žádá Richard Falbr z popudu Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z toho důvodu, že k nedávným jednáním, která proběhla s hejtmany jednotlivých krajů, nebyli přizvání zástupci kraje Ústeckého.

„Předseda Vlády ČR tímto možná deklaruje svou neochotu jednat s komunistickým vedením kraje, je však nutné si uvědomit, že na případný kolaps ROP Severozápad nedoplatí politické strany, ale obyvatelé regionu, který se potýká s řadou sociálních a ekonomických problémů. Politika v tomto případě musí stranou. Proto pevně věřím, že mé argumenty pan premiér vyslechne,“ říká Richard Falbr, poslanec EP a předseda Hospodářské a sociální rady ÚK.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.