Havel (ČSSD): Pohádky o zlém českém zdravotnictví

13.02.2011 18:24

O zdraví máme náramný strach. Chodíme k panu doktorovi, ukazujememu bolístky a nosíme od něj důmyslné recepty. Občas jsme mrzutí z dlouhé choroby a tu najednou dolehnou k našim uším hlasy, abychom to zkusili i jinak. Bez doktora. I jindy moudré hlavy potom naslouchají babce kořenářce, svěřují se strejci léčiteli a žádají o pomoc zaříkávače, šamana či kouzelníka.

Havel (ČSSD): Pohádky o zlém českém zdravotnictví

Klišé, floskule, fráze

Snad je to předobrazem toho, jak vidíme zdravotnictví jako celek. Od památného roku 1989 se nad resortem vystřídalo několik generací podvodníků a snílků. Všichni nás zásobovali tím, jak je na tom zdravotnictví špatně, jak je potřeba ho zkvalitnit a kolik na tom ušetříme. Měli stejný slovník: Kolikrát jsme jen slyšeli, že zdravotnictví je černá díra, terapeutické metody zastaralé, vztah k pacientovi přezíravý. A mesiáši českého zdravotnictví se střídali natolik rychle, že si je ani nepamatujeme. Zůstávají však floskule o zhrouceném zdravotnictví, vysokých nákladech a vidinách bájných úspor...

Skutečnost je taková, že české zdravotnictví v průměru udrželo vysoký standard. Jsou disciplíny, kde patříme ke špičce. Třeba USA mají dvojnásobnou dětskou úmrtnost. Máme skvělé kardiology a počet transplantací srovnatelný s vyspělými zeměmi. Jsou ovšem i oblasti, které nám dělají méně radosti. V průměru však dostává náš pacient srovnatelnou péči třeba s Německem a Rakouskem a patrně lepší než v Británii.

Kdo se v tom má vyznat?

Zdravotnictví je z teoretického hlediska neprůhledný systém. Umíme si bez problémů objednat pivo nebo rum, ale nevyznáme se v cenách a provedení operací žlučníku či vaječníků. To všude na světěmotivuje nějaké ty vykuky cosi předražit, vykázat navíc nebo vnutit nepotřebnou techniku. Rozměr takových aktivit ani u nás není zanedbatelný.

Žádné předražení se nekoná

Nicméně jako celek nadměrné náklady nevykazujeme. České zdravotnictví za poslední desetiletí dostává z celkového výkonu ekonomiky téměř o pětinu méně než ve srovnatelných zemích, jako je Rakousko a Německo. Jenže rakouský a německý koláč, ze kterého se krájí, je o padesát procent větší. Znamená to, že srovnatelnou péči zajišťujeme s polovičními náklady.

Počítejte: Léky mají evropskou cenu, počítače a zdravotnická technika také. České stavebnictví je pro veřejný sektor dražší než německé. Auta stojí stejně, naftu máme dražší. Přesto jsou ještě ceny nějakých českých vstupů, které jsou levnější. Konečně je tu cena práce lékařů, sester a dalšího personálu. Ta je zhruba čtyřikrát levnější než ve jmenovaných zemích.

To je anomálie, která na jednotném trhu EU nemůže mít věčného trvání. Jednotný trh vede k jednotným cenám a ty se zákonitě promítají do cen českého zdravotnictví. Realitou je to, že v sektoru porostou náklady rychleji než inflace. S ohledem na tuto skutečnost je už nyní české zdravotnictví podfinancované a tlak na růst nákladů bude objektivně gradovat. Můžeme si vybrat leda mezi vyššími náklady a horším zdravotnictvím. Pohádky o zásadních úsporách vynechejme.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Více:
Dostavte se na personální, končíte. Ne všude se s lékaři ještě vyjednává

Heger připustil rezignaci. Rituální oběť nemá smysl, mírní ho Kubek

Vyhladovět je. I tak může jít Heger na lékaře

Úřady práce připraveny. Míst pro doktory bude dost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.