Jeník (ODS): Fondové spoření by mělo být dobrovolné

14.02.2011 13:31

V rámci diverzifikace penzijního systému se stalo fondové důchodové spoření součástí reforem ve většině zemí EU, včetně států střední a východní Evropy. Česká republika je jediná, která zatím možnost spoření si na důchod ve fondech nezavedla.

Jeník (ODS): Fondové spoření by mělo být dobrovolné

Polský a maďarský příklad

Významnou zemí, co do velikosti i počtu obyvatel, která změny důchodového systému provedla, je Polsko, které se do změn pustilo již v roce 1999. Investice penzijních fondů v Polsku se vyznačují určitými omezeními. Výsledkem je pak skutečnost, že penzijní fondy investují výhradně do polských aktiv. Odchod zahraničních investorů tak nepředstavuje příliš velké riziko. Na druhou stranu tato určitá míra protekcionalismu ze strany Polska znemožňuje fondům dosáhnout vyšších výnosů.

Další a vůbec první zemí v oblasti střední a východní Evropy, která reformu důchodů provedla, bylo Maďarsko. Dnes je Maďarsko jakýmsi symbolem odpůrců penzijních fondů. Nikoli z důvodu nefunkčnosti samotných fondů, ale zejména z nepochopitelného rozhodnutí maďarské vlády.

Investice do domácích aktiv jako podmínka

Velkou zkouškou si jednotlivé penzijní fondy prošly během finanční krize v roce 2008. Krize se negativně podepsala na hospodaření zejména těch s odvážnější finanční strategií. Z důvodu hospodářských cyklů a značné citlivosti finančních produktů na změny na světových trzích se proto jeví jako vhodná myšlenka podmínit existenci penzijních fondů investicemi do domácích aktiv (např. prostřednictvím prodeje majetku ve vlastnictví státu). Vždy to budou přece především národní vlády, které budou (spolu)zodpovědné za přiměřenou výši důchodů.

Spoření do fondů by mělo být dobrovolné

Občané by se pak měli sami rozhodnout, zda své finanční prostředky do nově vzniklých fondů uloží či nikoli. Považuji za nevhodné nutit občany investovat výhradně do fondů a podstupovat tak určitou míru rizika, navzdory jejich přesvědčení. Spoření na důchod bude nutností, ale občané musejí mít právo se rozhodnout pro jeho nejvhodnější formu.

Pravidla fungování a hospodaření penzijních fondů s prostředky občanů musejí být jasně a srozumitelně stanovena. Penzijní fondy se v žádném případě nesmějí stát černou dírou na úspory občanů. Finanční prostředky v nich uložené nebudou znamenat možný zdroj financí pro vylepšení fiskální situace státu. Odpovědnost za vyrovnané hospodaření státu nese politická reprezentace - ať již ta stávající či budoucí. Ne jinak tomu bude s provedením důchodové reformy a stanovením vhodných parametrů pro její úspěšné nastartování.

Ing. Miroslav Jeník, poslanec PČR a místopředseda výboru pro sociální politiku

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.