John: Nezapomínejme a važme si hrdinů našich i cizích

21.08.2010 10:11

Ministr vnitra se zúčastnil odhalení obelisku k uctění památky Ryzsarda Siwiece.

John: Nezapomínejme a važme si hrdinů našich i cizích

Před sídlem Ústavu pro studium totalitních režimů byl dnes odhalen pomník k uctění polského občana Ryzsarda Siwiece. Akce se uskutečnila v předvečer 42. výročí invaze vojsk Varšavského Paktu do Československa. Této slavnostní události se zúčastnil mimo jiné ministr vnitra a místopředseda vlády Radek John.

Ryzsard Siwiec obětoval svůj život, aby vyjádřil odpor proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a porušování lidských práv v Polsku. Ministr vnitra při této příležitosti vzdal čest památce Ryzsarda Siwiece:

Vážený pane místopředsedo Senátu Polské republiky, vážený pane velvyslanče, dámy a panové, 

je mi ctí účastnit se, jako místopředseda vlády, odhalení obelisku připomínajícího hrdinský čin Ryszarda Siwiece, který, ač se ho přímo okupace Československa netýkala, cítil potřebu se proti tomuto zbabělému činu ohradit. Neprotestoval však jen proti okupaci Československa, ale také proti porušování lidských práv v Polsku. Ryszard Siwiec zvolil jeden z nejbolestivějších způsobů sebevraždy, který je v některých náboženstvích vnímán jako vlastní oběť za vyšším účelem.
 
Jsem rád, že první vedení Ústavu, který zkoumá období, kdy v Československu vládly zločinné -ismy - tedy nacismus a komunismus, docílilo toho, že se ulice v níž stojíme, jmenuje po tomto hrdinovi a ne po komunistickém odboráři. Zároveň mne těší, že vznikl nápad tohoto obelisku, který bude kolemjdoucím osvětlovat, kdo byl Ryszard Siwiec a proč se tato ulice jmenuje právě po něm. A to i v době, kdy se případně Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek odsud odstěhují. Jsem totiž přesvědčen, že pokud budeme připomínat hrdiny všech odbojů a to i toho protikomunistického, již nikdy se nemůže tento zločinný režim, který zavíral vlastní občany, střílel do nich na hranicích a popravoval je na základě vymyšlených rozsudků zinscenovaných politických procesů, vrátit. Jsem si jistý, že dnes, kdy se potýkáme s nebezpečnými tendencemi ultrapravicových skupin diktovat nové pořádky, více, než kdy jindy platí ono okřídlené: Ten, kdo nezná svoji minulost, je odsouzen ji opakovat. Proto apeluji na všechny - NEZAPOMÍNEJME A VAŽME SI NAŠICH I CIZÍCH HRDINŮ. Vzdávám čest památce Ryszarda Siwiece i všem obětem komunistického režimu, okupace Československa, jejíž výročí si zítra připomeneme, a také všem účastníkům prvního, druhého i třetího odboje.

Dále čtěte:


Profil Radka Johna na ParlamentníchListech.cz:
##MINIPAS 1237##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo vnitra

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…