Lachnit (ČSSD): Praha 5 ochrání seniory a sociálně slabší při deregulaci nájemného

24.08.2011 22:14

Zastupitelé na 9. jednání Zastupitelstva MČ Praha 5 konaném dne 26. července 2011 rozhodovali o několika zásadních materiálech týkajících se hospodaření s bytovým fondem MČ Praha 5.

Lachnit (ČSSD): Praha 5 ochrání seniory a sociálně slabší při deregulaci nájemného

Součástí schválených dokumentů byl i materiál pod názvem „Koncepce řešení důsledků jednostranného zvýšení nájemného v obecních bytech MČ Praha 5". Z tohoto materiálu vyplývají některá opatření, která při dalších etapách deregulace nájemného podle zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvýšení nájemného z bytu pomohou především seniorům, ale i sociálně slabým spoluobčanům zmírnit dopad těchto opatření na jejich rodinné rozpočty.

Slevu na nájemném budou moci uplatnit senioři žijící v bytech ve vlastnictví MČ Praha 5, kteří v den podání žádosti dosáhli věkové hranice 65 let a nejsou současně vlastníky či nájemci jiných nemovitostí určených k trvalému bydlení. Samozřejmostí je, že žadatel o slevu nemá ke dni podání žádosti žádné dluhy na nájemném. Poskytnutí slevy bude vázáno na příjem domácnosti seniorů, který v případě jednočlenné domácnosti nesmí být vyšší než 4 násobek životního minima (pro rok 2011 se jedná o částku ve výši Kč 12 504,-). V případě dvojčlenné domácnosti seniorů je hranice pro poskytnutí slevy na nájemném ohraničena příjmem ve výši Kč 18 018,- (do příjmů domácnosti se nezapočítává příspěvek na péči).

Jednočlenné domácnosti seniorů, kterým bude přiznaná sleva na nájemném, budou platit nájemné ve výši Kč 90,-/m2 do celkové rozlohy bytu 50 m2. U dvojčlenných domácností je výměra bytu, na kterou bude poskytnuta sleva 60 m2. Pokud senioři bydlí v bytech větších, zvýšené nájemné uhradí pouze z m2 nad tuto stanovenou výměru.

Pro větší názornost uvedeme příklad výpočtu:

  • jednočlenná domácnost seniora 69 let
  • výše starobního důchodu Kč 11675,-
  • výměra bytu 60 m2

Výpočet slevy:

výměru bytu rozdělíme na 50 m2, za které senior uhradí Kč 90,-/m2, tj. celkem
Kč 4 500,- a 10 m2, za které uhradí stanovené nájemné.

Slevy poskytované sociálně slabším občanům budou vycházet z obdobného principu - opět bude podstatné to, aby žadatel o slevu neměl dluhy na nájemném a výše příjmu jeho domácnosti nepřesáhla stanovenou hranici odvozenou od počtu členů domácnosti. V tomto případě však bude východiskem pro výpočet slevy částka ve výši Kč 100 m2. Sleva bude poskytována na dobu určitou jednoho roku a bude možné o ni opakovaně požádat. Žadatel na slevu ztratí nárok v případě, že mu bude nabídnut ke směně menší, ale přiměřený byt ve vlastnictví MČ Praha 5 a on tuto nabídku odmítne.

Nároky na dávky státní sociální podpory „příspěvek na bydlení" jsou těmito opatřeními nedotčeny.

Žadatelé o slevu na nájemném si budou moci od 1. října v informačních centrech MČ Praha 5 a na dalších vybraných místech vyzvednout předepsaný formulář, na jehož základě správní firma vystaví tzv. změnový list.

JUDr. Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

K deregulaci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.