Michal Babák: Samostatné, pracovité a zdravě sebevědomé. Takové děti bychom měli vychovávat

04.02.2014 15:12

Nedá mi to, abych nezareagoval na to, co v poslední době zaujalo i česká média. Také mě, jako podnikatele, totiž zaujal příběh školáka Tomáše s jeho podnikatelským záměrem Tomáškovy křížalky. Mezi politiky jsem nenašel jediného, kdo by tento příběh pozvedl. A to i přes to, že je tak důležité podobné příběhy v mysli lidí držet.

Michal Babák: Samostatné, pracovité a zdravě sebevědomé. Takové děti bychom měli vychovávat
Foto: MB
Popisek: Michal Babák

Tomáš z Mníšku pod Brdy si přál výkonný počítač. Rodiče by mu ho rádi koupili, ale protože je jeho cena nad jejich možnosti, navedli syna na cestu, jak si počítač pořídit vlastním přičiněním. Podíval jsem se na tento příběh jako podnikatel a mám po delší době radost, že můžu napsat i něco nekritického.

Originální business plán

Tomáš ve svých 11 letech poznal, že když něco chce, nemůže se jen spoléhat na rodiče nebo okolí, ale sám může svůj život ovlivnit pílí a pracovitostí. A už vůbec se nespoléhá na stát. Podnikavý žák šesté třídy zvážil, na co si s ohledem na svůj věk může troufnout a pustil se do toho. V domě svých rodičů má pár sušiček a dělá křížaly. Podle jeho stránek na Facebooku je o ně zájem. A díky mediálnímu zájmu poptávka převyšuje nabídku. Aby nezameškal školu, pomáhá mu už celá rodina.

Počítač nakonec dostal darem. Podle některých to nebylo dobré rozhodnutí. Já si ale myslím, že důležité je, co to v Tomášovi zanechalo. Jestliže to byla pozitivní motivace, že když se bude snažit, může být i odměněn, pak je to v naprostém pořádku. Ostatně takhle by to mohlo fungovat i ze strany státu vůči podnikatelům a živnostníkům, ale i vůči všem pracovitým a slušným lidem, kteří tvoří nejpočetnější střední vrstvu společnosti, a státu tudíž produkují nemalé částky z daní. Takových lidí by si měl stát vážit, protože ho zbytečně neodírají, neparazitují na něm, a tak by si nějakou úlevu za svoje schopnosti pochopitelně zasloužili. Řekněte, že by nebylo příjemné v takovém státě žít.

Vzor pro vrstevníky

Ale zpět k Tomášovi. Já mu vyslovuji podporu a rád bych ho dal za vzor jeho generaci. Takové děti bychom měli pro naši společnost vychovávat; samostatné, pracovité a zdravě sebevědomé. Čím víc jich bude, tím víc můžeme být klidní ohledně budoucnosti naší republiky. Čím víc se jich v dospělosti postaví na vlastní nohy a budou samostatně fungovat, zajímat se o politiku, tím se zvýší hrdost našeho národa.

Máme málo dobrých příkladů mezi dětmi a mládeží. Slýchám, jak jsou ti naši mladí k ničemu, a jak to bude vypadat za pár let? Sám se ptám. A proto jsem rád, že můžu být prvním politikem, který ukazuje na konkrétního kluka. Není ze zahraničí, ale z Čech. Nevím, jestli zpívá jako zahraniční superstar typu Justin Bieber, ale každopádně vím, že má kvalitní základ pro to, aby byl díky své podnikavosti, píli, pracovitosti a houževnatosti dobrým občanem a úspěšným Čechem. Tomáši, ať ti to vydrží. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Babák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…