Ministr Fuksa: Slovinsko i ČR prosazují společnou zemědělskou politiku

22.03.2011 11:27

Ministr zemědělství, lesnictví a potravinářství Slovinské republiky Dejan Židan jednal v Praze se svým českým protějškem Ivanem Fuksou.

Ministr Fuksa: Slovinsko i ČR prosazují společnou zemědělskou politiku

Ministr zemědělství, lesnictví a potravinářství Slovinské republiky Dejan Židan jednal v Praze se svým českým protějškem Ivanem Fuksou o stanoviscích obou zemí k budoucí podobě Společné zemědělské politiky a také o zkušenostech se zákonem o významné tržní síle. Dohodli se i na spolupráci v sektoru živočišné výroby.

Slovinsko i Česko shodně považují za svou prioritu zjednodušení pravidel příští Společné zemědělské politiky, aby pro zemědělce neznamenala zvýšení byrokratické zátěže, a tím i vyšší náklady. Pro Českou republiku je klíčové odmítnutí zastropování plateb podle velikosti zemědělských podniků. Ministr  Židan vzhledem k odlišné struktuře slovinského zemědělství, kdy průměrná farma dosahuje výměry 6,3 ha, nevidí v zastropování zásadní problém, chápe ale důvody a razantní postoj Česka.

Ministři diskutovali také obtížnou situaci v sektoru prasat a postoj  k obnovitelným zdrojům energie. V obou těchto oblastech se domluvili na úzké spolupráci a výměně zkušeností.

Slovinská delegace měla velký zájem o naše zkušenosti s fungováním zákona o významné tržní síle, který u nás platí už více než rok, ale který má také řadu kritiků. „Slovinský ministr chtěl hlavně vědět, jak se užitečnost normy prokázala v praxi, jak změnila vztahy mezi dodavateli a odběrateli v maloobchodě," řekl po jednání Ivan Fuksa. Všechna prokázaná pozitiva zákona o významné tržní síle by chtěl ministr včlenit do dalších existujících zákonů, například do zákona o cenách a do obchodního zákoníku, tak aby byly ještě účinnější.

Agrární obchod České republiky se Slovinskem v posledních letech stoupá a je charakteristický velkou převahou vývozu českých agrárních produktů. Mezi hlavní exportní položky patřil v posledních letech hovězí dobytek, slad, jogurt v prášku a řepkový olej.       Mezi nejdůležitější dovozní položky patří dlouhodobě voda a minerální voda, víno, ovocné a zeleninové šťávy, potravinové přípravky a také čokoláda.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Dále čtěte:
Fuksa: Rathově pohádce o rušení autobusů nevěří snad už vůbec nikdo
Ministr Fuksa: Novela zvýší bezpečnost spotřebitelů a sníží byrokracii

Ministr Fuksa: Co přinese veterinární zákon

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

21:03 Maříková (SPD): Nedodržené sliby a nečekaná spojenectví

Ostrov v Karlovarském kraji, malebné město s bohatou historií se dostalo do popředí pozornosti kvůli…