Navrátilová (VV): Kdo nebude posílat děti školy, bude moct přijít o rodičovský příspěvek

09.09.2011 17:36

Sněmovna odhlasovala některé změny v sociální reformě.

Navrátilová (VV): Kdo nebude posílat děti školy, bude moct přijít o rodičovský příspěvek

Zákony, týkající se dávek v hmotné nouzi, příspěvku zdravotně postiženým i vzniku jednotného výplatního místa  na úřadu práce. O těchto normách v rámci sociální reformy byla široká odborná i politická diskuze. Promítla se do koaličních pozměňovacích návrhů, o kterých dnes jednalo v závěrečném čtení plénum sněmovny.

Připomínky a podněty odborné veřejnosti, osob se zdravotním postižením i jednotlivých vládních stran projednala během uplynulých tří měsíců koaliční pracovní skupina za účasti poslanců VV Martina Vacka (předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku) a Dagmar Navrátilové (členky výboru) a zapracovala je do pozměňovacích návrhů k třem sněmovním tiskům. Dnes je v závěrečném čtení projednali poslanci. Ke změně oproti vládní předloze dochází u zákona o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře. V rámci zákona o sociálních službách se podařilo poslancům Věcí veřejných oproti pozměňovacímu návrhu získat podporu pro původní vládní návrh, který lépe odráží volání osob s postižením.

Symbolem reformy se stala tzv. sociální karta, na kterou mají být vypláceny jednotlivé sociální dávky, prioritně dávky hmotné nouze. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokonce uvažovalo, že by se v budoucnu měla týkat nejen všech sociálně potřebných, ale také důchodců. „Sněmovní výbor podpořil pozměňovací návrh, který povinně svazuje s touto kartou pouze výplatu dávek v hmotné nouzi v případech, kde dochází k jejich zneužívání. Pro ostatní bude využívání nové sociální karty dobrovolné," informuje předseda parlamentního výboru pro sociální politiku poslanec VV Martin Vacek.

Věci veřejné měly v této části zákona výhrady také k plánu, aby v rámci zavedení jednotného inkasního místa přešlo vyplácení sociálních dávek z obcí na Úřad práce. Koaliční návrh koriguje původní předlohu v tom smyslu, že tato agenda bude do budoucna  jak na obci, tak na pracovním úřadu. „Pro nás je podstatné, aby se obce mohly dál na základě terénního šetření podílet na rozhodování o tom, kdo má nárok na dávky hmotné nouze nebo kdo je zneužívá a čerpá je neoprávněně," vysvětlují Dagmar Navrátilová a Martin Vacek s tím, že poslanecký návrh zároveň přitvrzuje sankce za zneužívání dávek. „To se týká zejména situací, kdy rodiče neposílají své nezletilé děti do školy. V takovém případě jim bude hrozit i snížení rodičovského příspěvku," uvádí poslankyně Navrátilová.

Místopředsedkyně strany předložila také  pozměňovací návrh zákona o pomoci v hmotné nouzi, který se týká rodičů, jež pečují o děti do 10 let v 1. stupni závislosti. Vládní návrh je totiž nepovažoval za osoby v hmotné nouzi, takže pokud by nevykonávali veřejně prospěšné práce, ztratili by nárok na příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, případně i na mimořádnou okamžitou pomoc. „Cílem pozměňovacího návrhu je vyrovnat postavení těchto rodičů s osobami, které pečují o jiné závislé i na vyšších stupních. Pro nejchudší by to v konečném důsledku mohlo znamenat finanční propad až o 4000 Kč, což by mělo katastrofální následky,"  vysvětluje Dagmar Navrátilová.

V rámci zákona o zaměstnanosti se výbušným tématem stalo zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Pozměňovací poslanecký návrh zpřísňuje pravidla pro zaměstnávání takto znevýhodněných osob. Zvyšuje také například příspěvek na jejich zaměstnávání a po splnění podmínek umožňuje čerpat jednorázový příspěvek na vytvoření chráněného pracovního místa. Počítá i s vyčleněním agentur práce pro zprostředkování zaměstnávání uchazečům s handicapem. „Chceme od ministerstva garanci, jak bude řešit tuto zásadní změnu. Hrozí totiž, že od ledna příštího roku některé agentury, které se prioritně zaměřují na zprostředkovávání práce pro tyto spoluobčany, ukončí svoji činnost," informuje Martin Vacek.

Koaliční pracovní skupina provedla několik důležitých změn také v zákonu o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Mění výši příspěvku na mobilitu a jednou za deset let přiznává jednorázový účelový příspěvek ve výši 200.000 Kč na pořízení motorového vozidla. K nejdůležitějším změnám, po kterých volala odborná veřejnost i samotní lidé s postižením, patří to, aby průkazy TP, ZTP, ZTP/P  nebyly svázány s využíváním jiných sociálních dávek a tedy i s novou sociální kartou.  „Chceme vyjít vstříc občanům, kteří pro svůj život potřebují pouze průkaz osoby zdravotně postižené a nepotřebují žádné další finanční dávky a příspěvky ze strany státu," říká k tomu Dagmar Navrátilová.

Podle Dagmar Navrátilové je důležité i rozšíření okruhu osob, které mají nárok na příspěvek na mobilitu, a to na osoby s těžkou a hlubokou mentální retardací, občany s autismem nebo osoby, které jsou na rozhraní těžké mentální retardace. „Jednoznačně jde o krok správným směrem vůči osobám s postižením. Zlepší to kvalitu jejich života a pomůže k tomu, aby nežili vyčlenění na okraji společnosti. Považuji to za jednu z forem naplnění sociální citlivosti reforem, kterou mají Věci veřejné v programu. Tato úprava není součástí schváleného zákona, ovšem ministr přislíbil tento okruh lidí vymezit vyhláškou," dodává poslankyně Dagmar Navrátilová.

Sněmovna neodhlasovala z poslaneckých návrhů ale ten, který oproti vládní předloze zákona o sociálních službách jinak řeší příspěvek na péči. „Schválili jsme původní vládní předlohu, která je adresná a má cit pro praxi. Díky tomu půjde příspěvek na péči přímo za člověkem a ne za službou, jak chtěl pozměňovací návrh. Potřebná osoba si tak sama určí, jak příspěvek na pokrytí individuálních sociálních služeb použije," dodává Dagmar Navrátilová.

Dále čtěte:
Důchodové a sociální reformy prošly: Opozice ale zatínala pěst
Poslanci dali souhlas se změnami v dávkách pro postižené lidi

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.