Paroubek: Vzhůru k dalším odposlechům

01.04.2012 8:18

Ihned po hlasování o nedůvěře vládě se česká média začala zabývat obsahem zveřejněných odposlechů dvojice P. Bém a R. Janoušek. Následně média plynule přešla na kauzu Janouškovy nehody.

Paroubek: Vzhůru k dalším odposlechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

A pohoršovala se nad obsahem telefonických debat obou pánů odšmírovaných před pěti lety. A pak se část média ještě začala pohoršovat také nad tím, že někteří politici se prý pohoršují jen málo (mezi nimi i já). Nevím, proč bych se měl pohoršovat, aby se to líbilo bulvarizujícím novinářům (např. redaktoru Honzejkovi z HN). Proč bych se měl zúčastňovat téhle hry bez dobrého konce.

Teď přičiním k tomuto tématu přece jen pár svých poznámek. Politická kariéra P. Béma skončila, ale to jsme všichni (i nepříliš zasvěcení) věděli i před zveřejněním odposlechů. V tom zásadním tedy zveřejnění u P. Béma nic nemění. Ptám se sebe i novinářů, zda vskutku existuje někdo tak hloupý a lhavý, že by dnes mohl říci, že nevěděl, jak to na pražské radnici v období let 2006 – 2010 chodilo. Novináři to přece dobře věděli, jen se jim o tom nechtělo psát. Že, pane Honzejku a ostatní… Proč asi. Máme přece svobodný tisk… Nevím, proč bych se měl do takového parforsního honu na dřívější, dnes padlé miláčky médií, měl zapojovat.

 Za další. Možná by se někdo z analytičtěji uvažujících novinářů mohl zajímat o to, proč BIS (či ABL anebo někdo jiný) pořizovala a zveřejnila nahrávky Béma a Janouška namísto nahrávek Melčáka, Pohanky, Snítilého či Wolfa z doby, když vyjednavači Topolánkovy vlády s nimi vyjednávali o přestupu z opozičního do vládního tábora.

 Pokud chce BIS národ opravdu pobavit, nechť zveřejní také kolekci těchto nahrávek. A k nim jako bonus přidá ještě nahrávky lobbistů z doby, která předcházela prezidentské volbě. Byla by to velká legranda. Proti tomu by byly odposlechy z linky Bém – Janoušek pouhým burským oříškem. Chce to zřejmě jen najít ochotného sponzora. Jistě se pak najde také médium ochotné odposlechy zveřejnit.

 Chci novinářům, kteří se silně pohoršovali nad obsahem odposlechů, připomenout, kdy vlastně celý problém vznikl. Bylo to v době Topolánkovy vlády, když právě média – bez jakýchkoliv „čestných výjimek“ – přikryla postupně akvizice všech výše uvedených poslanců, kteří přeběhli postupně z řad opozice do vládního tábora. Média přikryla „nestandardní“ vznik a existenci pravicové vlády v lednu 2007 a v následujících dvou letech. A jaké bylo standardní řešení? Také ve volbách v Německu a Rakousku došlo v letech 2005 a 2006 ve volbách k remíze. Jako řešení však zvolili politici dvou největších politických stran v obou zemích velkou koalici. Česká pravice a pravicová média však chtěla docílit vznik pravicové vlády za každou cenu. O něco později média přikryla další faul „vládních sil“ kolem trestního stíhání prvního místopředsedy Topolánkovy vlády, J. Čunka. Byl machinacemi po ose nejvyšší státní zástupkyně Vesecká - P. Němec - místopředseda Nejvyššího soudu Kučera zbaven obvinění.

 To vše byly politické fauly na červenou kartu. Nikdo ji nedostal a s jídlem roste chuť. Topolánek s Dalíkem přece byli jiná liga nežli „jen“ více méně lokálně působící Bém s Janouškem. M. Topolánek nemá dnes proč se nad P. Bémem pohoršovat. On opravdu ne!

 Máme dnes vládu neomezených možností. Zpravodajská služba BIS se zřejmě při zadávání úkolů svým pracovníkům řídí přáními zákazníků svých pracovníků. Spokojený zákazník náš cíl, toť nové heslo BIS.

 Dalík s Topolánkem ukázali české politice a politikům bezpečnou cestu do žumpy. Nicméně na V. Bártu a jeho stranu neomezených možností VV tihle dva borci prostě nemají. Ve VV bylo zřejmě součástí dobrého tónu šmírovat a nahrávat si své stranické kolegy. To je úžasné politické novátorství. A nejen si své kolegy pro své potěšení nahrát, ale pak „to“ také zveřejnit v médiích. Jinak řečeno, VV páchají v přímém přenosu politické harakiri. No, moc líto mně to ale není a proč by také mělo být.

 Příští týden reality show opět pokračuje soudem s V. Bártou. Vláda by měla hodit ručník do ringu. Všem by se ulevilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.