Paroubek: Zákon o potravinách neřeší skutečný problém

05.05.2013 13:14

Přestože národní socialisté vnímají některé části novelizovaného zákona o potravinách za přínosné, neřeší tato novela základní problém - zásadní změnu kvality potravin a podporu českého potravinářského průmyslu. Za pozitivní nicméně považujeme navýšení horních sazeb sankcí za porušování pravidel.

Paroubek: Zákon o potravinách neřeší skutečný problém
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

 

Strana LEV 21 dlouhodobě upozorňuje na sníženou kvalitu potravin a výrazně vyšší ceny základního spotřebního koše potravin ve srovnání s Německem. A začala s tím daleko dříve, než si tohoto tématu všiml například Vít Bárta, který toto téma zneužil coby záminku pro svůj „boj“ s Andrejem Babišem. A k hájení obchodních zájmů potravinářských řetězců. V tomto případě je to tedy daleko více osobní zájem, nežli skutečný zájem o kvalitu potravin. 
 
Jako hlavní problém vnímáme, že vláda svým naprostým – až podezřelým – nezájmem o férovost tržního prostředí připustila oligopolní uspořádání a různé kartelové dohody v potravinářském obchodě. Obchodní řetězce ceny diktují, a tak je u nás základní koš potravin zhruba o třetinu dražší než v sousedním Německu. A to i přesto, že zde máme zákon o významné tržní síle, který toto nezřízené chování řetězců částečně reguluje. 
 
Cílem ekonomického programu strany LEV 21 je mimo jiné to, abychom tyto oligopoly a kartelové dohody potlačili na minimum. Dnešní systém kontroly potravin je podle našeho názoru postačující. Vláda by se tedy měla daleko více soustředit na to, proč lidé platí za méně kvalitní potraviny více, nežli je tomu v okolních zemích.
 
Zcela zásadně odmítáme, aby kontrola potravin a pokrmů přešla na úředníky bez lékařského vzdělání. To by skutečně znamenalo destabilizaci celého systému a zejména ohrožení ochrany spotřebitele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…