Rath: Buštěhrad – sečteno, podtrženo

03.10.2012 13:02

Po čtyřech měsících usilovného pátrání se nyní ukazuje, že vše, z čeho mě policie viní v kauze Buštěhrad, je úplně jinak a že policie nemluvila pravdu a již při první žádosti o mé vydání Sněmovně předložila materiál, ve kterém jsou nepravdivé údaje.

Rath: Buštěhrad – sečteno, podtrženo
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Za vším hledej Kubiceho

Celý proces je od začátku podivný, je provázen různými nestandardními a nezákonnými postupy ze strany policie. Pojďme si to celé projít od začátku. Kdo to vlastně začal? Kubiceho policista, který je teď soukromý detektiv, se bez jediného důkazu vydá do Brna podat trestní oznámení. Čili přijde říct, co někde slyšel. Úplnou náhodou ho přijme první náměstek nejvyššího státního zástupce a sepíše s ním trestní oznámení. Mimochodem se jedná o člověka pana Pospíšila, tehdejšího ministra spravedlnosti, který si pěkně v tichosti obsadil justici svými lidmi.

Cesta do rukou paní Bradáčové

Po čtyřech měsících tento oznamovatel nebyl doposud vyslechnout policií. Každý, kdo v této zemi podal nějaké trestní oznámení, ví, že většinou jde na výslech, nebo podání vysvětlení jako první. O tohoto člověka však policie nejeví vůbec žádný zájem. Asi by se mu dost těžko přiznávalo, že mu někdo od pana Kubiceho dal za úkol zajet do Brna, kde mu zařídil schůzku s prvním náměstkem Střížem. Tím ale ochota pana Stříže nekončí. Pan Stříž to předává dalšímu člověku pana Pospíšila, jeho poradkyni, paní doktorce Bradáčové. Ta to dostane do Ústí, které s tím nemá vůbec nic společného, a najednou se rozjíždí celá série podivností. Okamžitě jsou povoleny neuvěřitelné odposlechy, v ložnicích a obývácích, které nemají v novodobé historii České republiky v podobných případech obdoby. To dělala naposledy StB. Všechno je to povolováno okamžitě, bez jediného věcného důkazu!

Úkol splněn, odměna vyplacena

Celé vyšetřování dostává na starost detektiv z protikorupčního pan Vincenc, který je v úzkém přátelském vztahu s paní Bradáčovou. Prostě určitá parta kamarádů nebo dobrých známých si řeší nějaký případ. Od začátku jsem říkal, že tam byl obchod i s paní dr. Bradáčovou - když uděláš Ratha, dostaneš svoji odměnu na Vrchním státním zastupitelství. Myslím, že čas jasně ukázal, kdo měl pravdu. Ratha zničili a odměna byla vyplacena. Všichni mohou být spokojeni. Takto funguje vyšetřování v naší zemi.

Odposlechy v ložnici paní Nagyové?

Ukazuje se, že jsem měl pravdu i v další věci. Rathem to začalo, Rathem to skončí. Je sice pravda, že se objevují i jiné kauzy, ale já jsem měl na mysli toto bezprecedentní propojení policistů, státních zástupců a nasazení zcela mimořádných prostředků včetně použití bývalých policistů jako iniciátorů celé kauzy. Nevidím, že by pan premiér nebo jeho ministři měli ve svých ložnicích, kuchyních a obývácích odposlouchávání.

Objektivní rozhodování krajského soudu

Bohužel, tato skupina celý případ ovlivňuje i nadále. Poradkyní ministra Pospíšila byla i místopředsedkyně středočeského krajského soudu, paní Kasíková. Její manžel je dokonce náměstkem ministra spravedlnosti. Tak se domozte v této zemi spravedlivého rozhodování. Byl to právě krajský soud, který řekl, že hrozí, že budu pokračovat v trestné činnosti, protože jsem zůstal poslancem, ačkoli žádné z obvinění nemá souvislost s výkonem mandátu poslance.

Nezávislý posudek: Buštěhrad předražen nebyl

Teď k vlastní kauze Buštěhrad. Krajský úřad po mém zatčení nechal vypracovat znalecký posudek, který konstatuje, že celkový součet ohodnocených prací a materiálu v předloženém rozpočtu na zámek, nádvoří a interiéry je v souladu se standardem, a tedy i obvyklými cenami. Projekt na buštěhradský zámek tudíž předražen nebyl. Policie si za celý rok, kdy tvrdí, že to bylo předražené, nebyla schopna zadat znalecký posudek.

Cenu jsme snížili o desítky milionů

Podle tvrzení policie, byl vypracován nějaký projekt za zhruba 160 - 170 mil., jenže Rath vybral jiného projektanta, který ho změnil a cenu uměle navýšil. Znalecký posudek, vyjádření krajského úřadu i dalších dvaceti svědků toto naprosto vyvracejí. Firma nejprve dodala stavebně technickou studii, která zněla na 200 mil. a následně projekt v této výši. Vyšlo najevo, že v projektu jsou chyby a na základě jednání s krajem, kterého jsem se účastnil shodou okolností i já, firma projekt zkontrolovala a cenu snížila. Snížila cenu z více než 200 mil. na zhruba 160 - 170 mil. Je třeba zdůraznit, že se jednalo jen o rekonstrukci, čili o budovu zámku. Ve stejné době běžel druhý projekt od jiné firmy s jiným projektantem na vnitřní vybavení zámku, čili na podlahy, osvětlení, nábytek atd. Tento projektant vypracoval nejprve projekt na zhruba 50 mil. a po jednání na kraji ho snížil asi na 30 mil. Oba dva projekty pak byly soutěženy dohromady.

Policie lhala, vyšetřování to jasně dokazuje

Policie celou dobu operuje pouze s tím projektem na stavební část a tvrdí, že já jsem ho ještě uměle navýšil. Všichni svědci včetně znaleckého posudku dokazují, že toto není pravda. Pokud tam k něčemu došlo, tak ke snížení ceny celého projektu. Soutěžen byl projekt, který podle znalce není předražený, a já jsem celý proces nijak neovlivňoval. Žádného projektanta jsem nevybíral, nepůsobil jsem na něho, aby něco navyšoval. Vše, co policie uvedla v obvinění i v žádosti o mé vydání, je naprostá lež a vyšetřování to jasně dokazuje.

Tak funguje česká spravedlnost

Další svědci potvrdili, že ten projekt ještě navíc nebyl ani schválen regionálním operačním programem. Čili do něho nešla z evropských fondů, ani z kraje jediná koruna. Nemohla tudíž ani vzniknout škoda. Já jsem přesto stále ve vězení! Máte tu posudky znalců, které říkají, že nákupem jistých letadel vznikla škoda 660 mil. Máte spoustu dalších případů, kde jsou znalecké posudky, že vznikla škoda stovek milionů, nebo dokonce miliard, a nic moc se neděje. Tady, kde škoda nevznikla, protože tam nebyla zaplacena ani koruna, a vzniknout ani nemohla, tak je sedm lidí stále ve vězení.

Nešlo o žádnou losovačku

Policie také tvrdila, že šlo o losování. Při výběru Buštěhradu ale žádné losováno nebylo. Vybíráno bylo ze všech došlých nabídek a jediné hodnotící kritérium byla nejnižší cena. Svědci jasně potvrdili, že šlo o standardní, běžné výběrové řízení zveřejněné jak v Čechách, tak na evropských serverech. Mohly se do něj přihlásit stovky firem a vybrána byla nejvýhodnější nabídka.

Na kraji jsme ušetřili 600 milionů

Už od začátku jsem poukazoval na to, že i kdyby projekt měl nějaké navýšení, tak nemohl projít, protože my jsme jako jediný kraj zavedli kontrolu všech projektů na ceny obvyklé. To potvrdilo mnoho svědků. Celý systém byl nastaven roce 2009 poté, co jsme nastoupili na kraj. Klíčovým prvkem bylo pořízení softwaru na porovnání obvyklých cen stavebních prací a změna personální struktury úřadu tak, aby se mezi zaměstnanci posílili stavební inženýři, kteří jsou schopni obvyklé ceny kontrolovat. Výsledkem tohoto opatření, které navrhl úřad regionální rady a bývalý předseda, tedy já, jej podpořil, bylo dosažení úspory asi 600 mil. korun. Naším působením na kraji se uspořilo 600 mil. korun. Možná to je důvod, proč jsem ve vězení.

Zaručená tvrzení???

Na závěr bych rád zmínil jeden z úspěchů naší policie. Po celých čtyřech měsících má konečně výsledky znaleckého posudku na daktyloskopii. Mé otisky prstů nejsou ani na penězích v krabici, ani na krabici. Na penězích nejsou dokonce ani otisky doktorky Pancové. Tak jak jsme ty peníze přepočítávali? Média to psala jako zaručené informace, přesto na nich není ani jediný otisk prstu. To, co se před třemi měsíci zdálo jako neprůstřelné, jasné a jednoznačné, je teď najednou úplně jinak.

Hrátky s odposlechy

Teď k těm vlastním odposlechům. Jsou tam pasáže, které si vůbec nevybavuji. Nevím, jak to policie dělá, jestli podle potřeby přesouvá jednotlivé pasáže buďto v přepisech, anebo ve vlastních odposleších. Kdo pracuje s počítači, dobře ví, že přesunout větu nebo slovo zabere pár vteřin. Takže kde bylo původně "dobrý den, jak se máte" a může najednou být "dobrý den, dejte mi ty peníze", protože to použili z jiné části, kde se baví o něčem úplně jiném. Kdo dneska zaručí, že to tak není? Který expert prozkoumá ta elektronická média, že si s tím Kubiceho policie takto nezahrála?

Svět George Orwella

Dřív to tak snadné nebylo, když to byla páska. To museli estébáci za komunistů pěkně nůžtičkami rozstříhat a zase slepit a dalo se na to přijít. Dneska? Kdo vám najde elektronickou stopu takovýchto manipulací? Kde je zaručeno, že s tím někdo takto nemanipuluje? V dnešní době žijeme ve světě, který je horší, než popsal George Orwell v jeho knize 1984. My už v něm žijeme. Všichni vás sledují, dokonce je to tak daleko, že když chtějí, tak vám dají odposlechy do ložnic, obýváků a kuchyní a sledují vás takhle měsíce. Vždyť to je skutečně horší než v Orwellově 1984, protože dneska máme mnohem větší technické možnosti, větší než si vůbec Orwell dokázal představit. A v tomto prostředí se dovolejte spravedlnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: David Rath

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…