Evropská komise minulý týden zveřejnila výsledky kontrol potravin v EU na přítomnost koňského masa. Výsledky podle tiskového prohlášení Komise ukázaly, že koňskou DNA obsahovalo méně než 5 % testovaných produktů a asi 0,5 % vzorků na jatkách bylo kontaminováno fenylbutazonem.
„Zjištění potvrdila, že se jedná o problém potravinářských podvodů, nikoli potravinové bezpečnosti. Obnovení důvěry evropských spotřebitelů a obchodních partnerů v náš potravinářský řetězec po tomto skandálu s podvodným označováním má nyní pro evropskou ekonomiku zásadní význam, uvážíme-li, že potravinářství je největším jednotným hospodářským sektorem v EU,“ uvedl evropský komisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku Tonio Borg.
„V nadcházejících měsících navrhne Komise posílení kontrol v potravinářském řetězci v souladu se získanými poznatky,“ dodal.
Česká poslankyně Evropského parlamentu a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), k tomu uvedla: „Vítám úsilí, které vynaložila Evropská komise pro řešení skandálu s koňským masem. Jeho rozsah je obrovský a přesahuje hranice jednoho státu. I přesto, že koňské maso samo o sobě není zdraví nebezpečné, důvěra spotřebitelů v Evropě byla silně podlomena. S podvodným označováním výrobků v Evropské unii musíme skoncovat. Evropský spotřebitel musí mít z obalu výrobku jasnou informaci, co je uvnitř. Souvisejícím problémem je nadále i dvojí kvalita výrobků v zemích EU, na kterou trvale upozorňuji.“

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
reklama
autor: cssd.cz