Semelová (KSČM): Je třeba ctít názor odborníků a veřejnosti

25.04.2013 18:03

V květnu tomu bude rok, co zazněla poprvé interpelace jednoho z občanů, která se týkala nesouhlasu s obnovením Mariánského sloupu. Od té doby proběhla řada besed a kulatých stolů, ale i protestních akcí občanů a různých iniciativ, které mají jedno společné: zabránit jeho znovupostavení na Staroměstském náměstí.

Semelová (KSČM): Je třeba ctít názor odborníků a veřejnosti
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Jednoznačné, historicky podložené argumenty proti obnově zaznívají z úst historiků, památkářů a dalších expertů. Nesouhlasné stanovisko zaslalo i 9. valné shromáždění Ekumenické rady církví v ČR, které označilo symboly sloupu za příklad náboženské netolerance. Zastavení příprav vedoucích k znovupostavení sloupu žádala už před rokem také Křesťanská misijní společnost či Kulturní rada Církve československé husitské. Tyto církevní instituce, stejně jako občané a nejrůznější iniciativy, upozorňují na to, že Mariánský sloup, vysvěcený za přítomnosti habsburského císaře Ferdinanda III., byl symbolem pobělohorské rekatolizace a doby, která u nás znamenala konec náboženské svobody a nadějí exulantů, včetně např. J.A. Komenského, na návrat do vlasti. 

 
Oprávněně se ptají, kde Rada Hlavgního města Prahy vzala právo rozhodnout, bez toho, aby brala v potaz názory těch, jimž mají její čklenové jako volení zástupci sloužit? Jak je možné, že nebylo toto důležité rozhodnutí postoupeno zastupitelstvu, jak to, že neproběhla celospolečenská diskuze? V té souvislosti ovšem musím podotknout, že k diskuzi došlo, a to dokonce 2x. Ovšem ne zásluhou pražské kolaice. Poprvé to bylo nedlouho po stržení sloupu v roce 1918. Tehdy došli odborníci, historikové umění i památkáři k jednoznačnému závěru, že sloup se obnovovat nemá. Podruhé, v 1.polovině 90.let, a i tehdy byl Mariánský sloup odmítnut. Přesto dnešní rada rozhoduje jinak, a to dokonce přes původní zamítavé stanovisko, které bylo k obnově Mariánského sloupu vydáno Odborem památkové péče MHMP.
 
Jménem klubu KSČM v pražském tastupitelstvu jsem proto požádala pražského primátora, aby byly veškeré kroky vedoucí k obnově mariánského sloupu, který je i dnes vnímán podstatnou částí veřejnosti jako symbol náboženského a národnostního útlaku a nesvobody v pobělohorské době, zastaveny. Pokud by nebyl tento požadavek přijat, požadují komunisté tak, jak tomu bývá v normální demokratické společnosti, iniciování rozsáhlé diskuze odborníků a veřejnosti a následné respektování jejích závěrů ze strany Rady HMP.

Marta Semelová,  předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hl.m.Prahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.