Štěch: Premiér Nečas a jeho ministři jasně dokazují, že je jim mezigenerační solidarita lhostejná

30.05.2012 15:37

ČSSD podporuje demonstraci seniorů proti likvidačním opatřením Nečasovy vlády

Štěch: Premiér Nečas a jeho ministři jasně dokazují, že je jim mezigenerační solidarita lhostejná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Sociální demokracie dnes na tiskové konferenci vyjádřila plnou podporu demonstraci za přežití seniorů, organizovanou Radou seniorů České republiky s podporou Národní rady osob se zdravotním postižením.

ČSSD zásadně odmítá nespravedlivé reformy pravicové vlády, které postihují zejména sociálně slabé, rodiny s dětmi, seniory i postižené. Protestujeme proti vládním opatřením v sociální oblasti, rekordnímu zvyšování daní a zdražování, privatizaci zdravotní i sociální péče, které jsou pro seniory likvidační.

„ČSSD jednoznačně podporuje demonstraci seniorů proti asociální Nečasově vládě, která probíhá paradoxně v roce, jež Evropská unie vyhlásila Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Premiér Nečas a jeho ministři svou politikou, která útočí na základní životní jistoty sociálně slabých, seniorů i postižených dokazují, že jakákoli mezigenerační solidarita je jim lhostejná,“ řekl předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch.

„Je ostudou této vlády, že svou asociální politikou vyhnala do ulic seniory a postižené, kteří za svá práva a zachování elementárních životních podmínek demonstrují poprvé od roku 1989. Místo toho, aby Nečasova vláda odpovědně řešila problémy nemohoucích, seniorů a handicapovaných, hledá cesty, jak jim škrtnout i poslední zbylé peníze a zaváděním druhého pilíře důchodové reformy privatizuje jejich peníze. Taková nezodpovědná politika je nepřijatelná. Pokud to bude možné, je sociální demokracie připravena po případném volebním úspěchu ve sněmovních volbách tento druhý pilíř zrušit, stejně jako zabránit dalšímu zmrazování valorizace penzí,“ uvedl místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

„Dnešní demonstrace seniorů je výsledkem arogance Nečasovy vlády, která odmítla o oprávněných požadavcích seniorů dále jednat. Místo toho jim krátí penze, ruší sociální ústavy či redukuje sociální bydlení. ČSSD s takovou politikou zásadně nesouhlasí. Jsme pro to, aby se dosáhlo sociálního smíru, nikoli další eskalace sociálního napětí. Své návrhy a řešení v sociální oblasti představila ČSSD ve veřejných debatách s občany napříč ČR, konkrétní návrhy lze najít na webu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/program-podle-vas/),“ doplnil předseda Odborné sociální komise a kandidát na senátora za ČSSD Martin Potůček.

„Klub seniorů sociální demokracie rozumí a podporuje odpor seniorů vůči opatřením současné vlády. Výsledkem chybných pravicových reforem je stav, kdy více než 70 % důchodců nedosahuje na průměrný důchod a žije na hranici chudoby! Další škrty, zdražování, krácení penzí a redukce sociálních příspěvků je pak pro seniory v ČR skutečně likvidační!“ dodal předseda Klubu seniorů ČSSD Jaroslav Kánský.

Kompletní videozáznam z dnešní tiskové konference ČSSD k podpoře demonstrace seniorů najdete zde (http://www.cssd.cz/ke-stazeni/videogalerie/video-novinky/cssd-podporuje-protivladni-demonstraci-senioru/). 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.