Vysloužil (VV): Na další podporu fotovoltaiky doplatí lidé i stát

23.10.2011 8:20

„Zcela nerozumím oznámení vlády o další podpoře obnovitelných zdrojů energie, především fotovoltaiky," tak reaguje poslanec VV Radim Vysloužil na aktuální zprávu, že vláda bude v příštím roce dotovat fotovoltaiku a celkem vynaloží 11,7 miliardy korun na provoz obnovitelných zdrojů. Elektřina by tak měla zdražit pro domácnosti o 4,3 % a pro podniky o 6,2%.

Vysloužil (VV): Na další podporu fotovoltaiky doplatí lidé i stát

Podle poslance VV Radima Vysloužila by ale další zdražování elektřiny bylo negativním zásahem nejen do peněženek lidí, ale i do konkurenceschopnosti České republiky.  „V době hospodářské recese by to negativně dopadlo na celou ekonomiku. Pro průmysl, který je na elektřině životně závislý, by zvyšování ceny elektřiny znamenalo zdražování koncových výrobků určených na export. To by naše podniky citelně oslabilo v konkurenci se zahraničím," vysvětluje.

Poslanec Vysloužil se obává, že státu na pokrytí mnohamiliardové dotace nebudou stačit speciální daně ze solárních elektráren nebo z bezplatných emisních povolenek, s nimiž počítá. „Bojím se, že pak přijdou na řadu buď další rozpočtové škrty, nebo vláda prostě bude muset zvýšit poplatníkům daně," říká Radim Vysloužil, který proto rozhodnutí vlády nechápe. „Očekával bych ponaučení z posledních let, kdy u nás v kvůli legislativnímu zmetku vyrostly fotovoltaické panely jak houby po dešti, bez ohledu na bonitu půdy," podivuje se.

„Přestaňme už konečně být eurohujery v podpoře obnovitelných  zdrojů  a zaměřme se na konkurenceschopnost a na ekonomické odůvodnění výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud vláda chce dál podporovat fotovoltaiku kvůli  unijní Strategii 2020,  můžeme být zcela klidní, protože v současné době patříme v plnění jejích cílů mezi premianty. Navíc nám ani za nesplnění těchto závazků nehrozí žádná sankce," informuje Vysloužil, který se obává stavu, kdy bychom sice měli  12,5 % elektřiny z obnovitelných zdrojů, ale v důsledku vysokých daní a cen elektřiny by naše ekonomika nebyla konkurenceschopná, a to by mělo vliv na růst nezaměstnanosti a snížení životní úrovně lidí.

„Cestu vidím spíš v podpoře ekonomiky i vědy a výzkumu obnovitelných zdrojů. To nás dovede nejen k  vyspělé ekonomice, ale také vyšší účinnosti obnovitelných zdrojů, aby byly ekonomicky soběstačné a obešly se bez další podpory ze strany státu," dodává poslanec VV Radim Vysloužil.

##PROFIL 1564##

Dále čtěte:
Solární elektrárny mohou omezovat své sousedy
Vláda bude i příští rok dotovat fotovoltaiku. Dá téměř 12 miliard

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…