Cenzura vstává z mrtvých. Vypínají a pak zbaběle mlží, prokazuje ústavní právník. Půjde Fiala k soudu za pomluvu?

25.03.2022 11:12 | Rozhovor

„Návrh na uzákonění cenzury, aniž by došlo k zrušení jejího ústavního zákazu, je cestou do potěmkinovských právních vesnic. Vláda, která se slovně prezentuje jako protiruská, chce zavést cenzuru internetu, která je známa z Ruska a Číny,“ zlobí se na kabinet Petra Fialy ústavní právník Zdeněk Koudelka (Trikolora), který se ostře vymezil proti omezování svobody slova třeba i vypínáním webů, které někdo označil údajně za „pro-ruské“. „Když jsem byl ve stávkovém studentském výboru v listopadu 1989, nenapadlo mne, že cenzura bude znovu a znovu vstávat z mrtvých. Uráží mne, že někdo, ať už je to vláda či nevolení lidé z CZ.NIC, mi chtějí předpisovat, co smím číst,“ říká obávaný advokát Koudelka, podle kterého se premiér vyhýbá dokázat pravdivost svých slov o tom, že vypnuté web byly financované z Ruska.

Cenzura vstává z mrtvých. Vypínají a pak zbaběle mlží, prokazuje ústavní právník. Půjde Fiala k soudu za pomluvu?
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

V posledních týdnech se hodně mluví o tom, že se vrací cenzura. Tento názor eskaloval ve chvíli, kdy bylo zablokováno několik údajně dezinformačních webů. Jak to vidíte vy?

Když jsem byl ve stávkovém studentském výboru v listopadu 1989, nenapadlo mne, že cenzura bude znovu a znovu vstávat z mrtvých. CZ.NIC a vláda mne vyvedly z omylu. Výstižně si zvolily datum 25. února 2022, kdy byly vypnuty vládě nepohodlné weby, pro znovu zavedení cenzury u nás. Přihlásily se k tradicím nástupu totalitního režimu a jeho cenzury 25. 2. 1948.

Svoboda slova je v České republice zaručena Listinou základních práv a svobod. Nedochází tedy k vědomému či nevědomému porušování Ústavy?

Listina základních práv cenzuru zakazuje. Pokud vláda tento ústavní příkaz nerespektuje, jedná hrubě neústavně. Uráží mne, že někdo, ať už je to vláda či nevolení lidé z CZ.NIC, mi chtějí předpisovat, co smím číst. Vždyť jim také nenutím, aby něco četli, a nic jim číst nezakazuji. Copak je tak těžké respektovat to, aby si každý psal a četl, co chce? Pro novodobé totalitáře, kteří chtějí vnucovat své názory jiným, asi ano. Co by dělali v 50. letech 20. století? Politruky? A co by dělali za německé okupace? Pálili knihy? A spokojí se jen s cenzurou internetu nebo budou dělat prověrky ve veřejných knihovnách či vlezou i do dětských knihovniček, aby tam hledali závadovou literaturu.

Jste uznávaný ústavní právník. Dokážete si představit způsob, jakým se v tomto případě domoci naplnění Ústavy, tedy ochrany svobody slova? Je zde prostor například k nějaké ústavní stížnosti?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…