Méně pijte, více pracujte. Miloš Zeman pro PL nařkl velvyslance USA Schapira z korupce a dodal: V Česku možná hrozí Majdan

03.07.2016 12:45 | Zprávy

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman před odjezdem na dovolenou poskytl ParlamentnímListům.cz obsáhlejší rozhovor. Mluvilo se o brexitu, o možnosti vystoupení Rakouska z EU, ale také o aktivitách George Sorose a hrozbě barevné revoluce v Česku nebo o Andrew Schapirovi a jeho údajné korupční minulosti.

Méně pijte, více pracujte. Miloš Zeman pro PL nařkl velvyslance USA Schapira z korupce a dodal: V Česku možná hrozí Majdan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, před týdnem Britové překvapivě rozhodli o vystoupení své země z EU. Vy jste to komentoval slovy, že hrozí odtržení Skotska, které následně vstoupí do EU. Nicméně vyhlášení referenda musí schválit britský parlament v Londýně, nejen ten skotský. Považujete to skutečně za pravděpodobné? Nezklidní se situace poté, co přejdou prvotní silné vášně a emoce?

Dosavadní referendum o nezávislosti Skotska dopadlo těsným vítězstvím zastánců setrvání v britském objetí, abych tak řekl. Nicméně po brexitu se nálady proměnily, 62 procent Skotů si nyní přeje vystoupit a vstoupit do Evropské unie. Takže platí stejná situace, jako byla před předchozím referendem, akorát v obráceném poměru.

Mě pane redaktore spíše zaujaly hlasy, že je už asi třímilionová petice britských občanů, aby se referendum opakovalo. Tak jsem se rozesmál a řekl jsem si: teď jsme prohráli ve fotbale dokonce i s Tureckem a který blbec navrhne, aby se tento zápas opakoval (směje se).

Šlo ovšem o internetovou petici a již před necelým týdnem se hovořilo o manipulaci, protože ji může podepsat kdokoli a kdekoli, včetně vás nebo mě. Co vůbec říkáte na mnohé zlomyslné komentáře některých unijních politiků nebo komentátorů, kteří Velké Británii přejí, aby se rozpadla, aby se jí vedlo špatně?

Já si vzpomínám na dobu rozdělení Československa, jak podobné zlomyslné komentáře byly vůči Slovákům: tak teď se vám povede špatně, protože jsme vám zatrhli penězovod. Tak samozřejmě, že penězovod jsme zatrhli, ale na druhé straně takto ušetřených prostředků jsme nedokázali rozumně využít. Slováci mimo jiné přijali euro, se kterým teď souhlasí 70 procent Slováků a téměř nás dohnali. Rozdíl mezi nimi a námi už není přiliš viditelný.

Takže ti evropští politici, kteří mají takovou pomstychtivost vůči Velké Británii, by se samozřejmě měli chytit za nos a přemýšlet, zda za to náhodou nemohou sami. Jinak trvám na svém výroku, že je to lose-lose strategy, to znamená strategie, kde ztrácejí obě strany.

Ohledně možného odtržení Skotska zaznívá, že někteří používají dvojí metr, když se v podstatě vysmívají Britům a doufají v odtržení Skotska a na druhou stranu odmítali a dodnes odmítají odtržení třeba Katalánska od Španělska nebo Krymu od Ukrajiny. Dá se to srovnávat?

Určitě se to dá srovnávat. Ať se nám to líbí nebo ne, nelze realisticky vrátit Krym Ukrajině. Pokud jde o Katalánsko, já bych spíš použil příklad Jugoslávie, tam došlo k rozpadu doprovázenému dokonce občanskou válkou, ale když si teď projedete bývalé spolkové země Jugoslávie, tak zjistíte, že je tam vcelku klidný život. Jediná výjimka je snad Bosna a Hercegovina, která je multietnická, ale to už je něco jiného.

Abych se vrátil k tomu Katalánsku, nejsem si zcela jist, jak by dopadlo referendum v Katalánsku, ale není samozřejmě vyloučeno, že jednou bude vypsáno.


Radim Panenka při rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem (Foto: Hana Brožková)

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…