Pirát Peksa ve varu: Nouzový stav se užívá krátkodobě. Musí skončit! Není náhoda, že se v divokých diktaturách vyhlásí a pak trvá a trvá a trvá...

27.03.2021 19:48 | Zprávy

ROZHOVOR „Řeknu to natvrdo. Vláda se chová k seniorům úplně nechutným způsobem, protože pojala pandemickou strategii způsobem, kterým se rozhodli je odepsat,“ tvrdí europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Ten varuje před neustálým prodlužováním nouzového stavu a připomíná diktatury, které ve svých zemích vládnou právě na základě nikdy nekončícího nouzového stavu. Zároveň odmítá, že by Piráti neměli dost zkušenostní na vedení České republiky a vyzývá premiéra Andreje Babiše k osobní odpovědnosti za současnou situaci.

Pirát Peksa ve varu: Nouzový stav se užívá krátkodobě. Musí skončit! Není náhoda, že se v divokých diktaturách vyhlásí a pak trvá a trvá a trvá...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Piráti se teď rozhodli trochu zacílit na důchodce, nakolik tohle rozhodnutí podle vás souvisí s tím, jak se vláda dokázala či nedokázala postarat o nejrizikovější skupinu koronavirové pandemie v posledním roce?

Já bych řekl, že z našeho pohledu to byl takový dlouhodobý rest, protože tím, jak jsme vznikli na internetu a kontaktovali spíše mladší generaci, tak nám, řekněme, chyběl kontakt se seniory. A já myslím, že je to škoda, protože my jsme vždy měli velmi vstřícný postoj vůči starší generaci, organizovali jsme výuku používání internetu v domovech důchodců, podporovali jsme navyšování důchodů, ale fascinující na tom je, že to nikdo neviděl. A teď se mezi babičkami a dědečky šíří dezinformace, jakože Piráti jim chtějí nějakým způsobem ubližovat, brát jim občanky, nebo řidičáky nebo co všechno si dezinformátoři vymýšlí. Takže jsem rád, že se nám to podařilo nějakým způsobem adresovat a obavy rozptýlit.

Chování vlády v posledním roce tedy vůbec nemělo vliv na tento krok Pirátů?

Řeknu to natvrdo. Vláda se chová k seniorům úplně nechutným způsobem, protože v podstatě pojala pandemickou strategii způsobem, kterým se rozhodli je odepsat. Neřešili opatření včas, jak měla být, v podstatě populaci promořili a v důsledku je Česko vlastně nejpostiženější zemí v Evropě. A samozřejmě senioři jsou nejohroženější skupinou, když přijde na covid-19. Takže z mého pohledu je to skutečně hodně macešské a je mi to líto.

A Pirátům to samozřejmě může nahrávat do karet…

To si netroufám hodnotit, každý volič si to musí přebrat po svém. Budou-li s naší prací spokojeni, pak doufám, že to ocení. Ale my budeme pracovat pro voliče bez ohledu na to, jakým způsobem tohle vnímají.

A teď tedy k těm dezinformacím. V souvislosti se zvyšující se popularitou Pirátů se objevují různé zkreslené výroky a tvrzení, které se teď Piráti pokusí vyvracet. Jak na to, podle vás?

Už jsme zřídili jednu webovou stránku piráti.cz/hoax, kde všechny hoaxy shromažďujeme na jednom místě včetně vysvětlení, kterým je vyvracíme. Protože marná sláva, ty bláboly se prostě opakují a opakují a opakují a jsou to pořád stejné nesmysly, takže my musíme pořád dokolečka opakovat ta samá vysvětlení. Ale vnímám, že prostě jde o součást naší práce, něco, k čemu jsme se upsali, už když jsme do politiky vstoupili. Tohle je prostě způsob, jak se konkurence snaží bránit provést změnu. Házet na nás špínu.

Hodně věcí za poslední roky se na internet přesunulo. I vy jste před chvílí zmínil, že Piráti byli těmi, kdo na internetu svoji politickou dráhu odstartovali…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…