Socialisté protlačili svou verzi loterijního zákona

03.02.2010 15:52

Sociálnědemokratický návrh na regulaci hazardu dohnal náskok konkurenční normy z dílny KDU-ČSL, oba míří do druhého čtení. Podpořili jej i lidovci, cílem je podle Cyrila Svobody kompromis mezi oběma verzemi.

Socialisté protlačili svou verzi loterijního zákona

„My to rozhodně podpoříme. Souhlasíme se spojením debaty k těmto dvěma návrhům a dohodneme se na řešení, které má šanci ve sněmovně," řekl ParlamentnímListům.cz před projednáváním normy Svoboda.

Poprvé budou normu detailně projednávat poslanci rozpočtového výboru, neprošel ale návrh na zkrácení lhůty k projednání na třicet, respektive dvacet dní. To by přitom značně zvýšilo šanci na přijetí provizorní úpravy zákona o loteriích ještě do voleb.

To během představování zákona novinářům konstatoval i jeden z předkladatelů, stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. "Je zřejmé, že systematické změny v oblasti regulace hazardních her lze řešit pouze přijetím koncepčně zcela nové právní normy, ale do doby přijetí takové normy jsou však minimálně dílčí novelizace naprostou nutností," uvedl Sobotka.

Sociálisté mění návrh lidovců jen mírně. Jejich verze rozšiřuje sice pravomoci měst a obcí při povolování různých druhů výherních zařízení, včetně často zmiňovaných videoterminálů, o nichž nyní rozhoduje ministerstvo financí.

Druhým pilířem návrhu ČSSD je pak zprůhlednění toku financí z loterijních her a kontrola skutečného využití odvodů z hazardu. Ty mají sice jít na obecně prospěšné účely i podle současné verze zákona, provozovatelé loterií ale toto ustanovení obcházejí a zakládají pod hlavičkou dobročinnosti organizace, ze kterých „své" peníze zpětně převádějí jinam.

Lidovecký návrh proti tomu obsahuje ještě zákaz reklamy na hazard, zákaz sázení na internetu a podstatné zvýšení samotných odvodů z hracích automatů. Nepožadují také procenta ze zisku, ale paušální roční poplatek za každý hrací automat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…