V zahraničí se nám škodolibě smějí. Plukovník Zbytek odhalil, co slýchá ze zasvěcených kruhů o ministru Petříčkovi

03.03.2019 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Myslím si, že ČSSD musí nejprve spadnout pod pět procent, aby se očistila a zbavila se generace "Grossovců", "Špidlovců", "Sobotkovců" a jim podobných, kteří ji likvidují! A teprve pak se může, za určité období, vrátit do českého parlamentu jako ta pravá a dobrá ČSSD. Tak hovoří podnikatel, jenž pomáhá s exportem českého zboží nejen do postsovětského prostoru, ale třeba i do Íránu, Zdeněk Zbytek.

V zahraničí se nám škodolibě smějí. Plukovník Zbytek odhalil, co slýchá ze zasvěcených kruhů o ministru Petříčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbytek

Na ministra zahraničí Tomáše Petříčka se snáší kritika jako kapky při průtrži mračen. Myslíte si, že je opravdu tak špatný?

Ano, nemá na to být ministrem zahraničních věcí! Již podle toho, jak na konkrétní otázky odpovídá. Všimněte si, že většinou v obecných frázích, překotně drmolí páté přes deváté, neumí vystihnout podstatu problému a tak dále. Proto mám dojem, a nejen já, že je to v zahraniční politice absolutně nezkušený elév! Učit by se měl, ale ve škole a postupně v praxi, nikoliv však jako ministr! Dělá chyby na každém kroku!

Říká se, že jej Miroslav Poche vodí jako marionetu v loutkovém divadle. Co vy na to?

Ze zasvěcených kruhů - přímo od vysoce postavených diplomatů z ministerstva zahraničí - stále častěji slyším, že ministerstvo fakticky opravdu řídí Miroslav Poche. Docela bych tomu i věřil, vždyť on se tím ani netají!

Když si navíc porovnávám věk ministra Petříčka s věkem a tedy i zkušenostmi opravdových matadorů světové diplomacie,  jakými jsou například ministři zahraničních věcí USA pětapadesátiletý Michael Richard Pompeo, Ruska osmašedesátiletý Sergej Lavrov, Číny pětašedesátiletý Wang I, Německa dvaapadesátiletý Heiko Maas, Francie jedenasedmdesátiletý Jean-Marc Ayrault a tak dále, nedivím se tomu, co občas slyším od našich opravdových diplomatů, že se nám v zahraničí škodolibě smějí, protože naše ministerstvo má ve světě v posledních letech punc "diplomatické mateřské školky".

Holt i v diplomacii platí, že profesionálem je člověk, který ve svém oboru úspěšně pracuje nejméně patnáct až dvacet let a projde se po tom pomyslném oborovém schodišti od "vrátného až po generálního ředitele".

Například s Íránem dělá Petříček politiku, která je v rozporu s předchozí linií ČSSD. Na druhou stranu zcela kopíruje linii USA a prezidenta Donalda Trumpa. Jak to vnímáte?

Pokud vím, v Teheránu naše ambasáda nedávno úplně zastavila vydávání víz do Česka Íránčanům. Dokonce i íránským podnikatelům, kteří mají velký zájem obchodovat s českými firmami.

Pan Petříček, a nebo pan Poche, ono je to úplně jedno, bohužel za pochodu likvidují vztahy Česka s jednou z nejvýznamnějších zemí světa, se kterou má naše země více než devadesátileté diplomatické vztahy, a která má velký zájem o naše výrobky! Pánové zcela ignorují realitu a likvidují více než čtyřletou práci českých podnikatelů a i svých předchůdců z ČSSD. Premiéra Sobotky, ministrů Zaorálka, Mládka a dalších.

I tato skutečnost potvrzuje, že se pan Petříček jezdí radit, co má dělat, do USA a na americkou ambasádu v Praze. Je to tragikomické, ale je to realita. Jsem však přesvědčen, že ve svých politických funkcích ti dva naštěstí dlouho nebudou! Dopadnou stejně, ne-li hůře, jako například expremiér Sobotka! Kdo o něm dnes ještě vůbec ví? A chybí vůbec někomu?

Co si myslíte o ČSSD?

Mně byla ČSSD v devadesátých letech dost sympatická. Ale po podrazu na Miloše Zemana v prezidentských volbách v roce 2003 a v následujících letech se až dosud přesvědčuji, že ČSSD je stále ovládána úzkým klientelistickým vedením, jehož členové se, až na výjimky, opravdovým programem ČSSD neřídí a fakticky se chovají zcela v rozporu s tím, co hlásají!

Myslím si, že rozpor mezi jejich slovy a činy natolik bije občany do očí, že v nejbližších volbách zažije ČSSD ještě větší propad, než tomu bylo při posledních volbách, kdy ČSSD dostala všeho všudy sedm procent voličských hlasů.

Jak hodnotíte vývoj ČSSD jako člen Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ)?

SPOZ vznikla v roce 2009 jenom proto, že vedení ČSSD v čele se Stanislavem Grossem a dalšími odmítlo v roce 2003 podpořit svého guru Miloše Zemana ve volbě prezidenta. Ostatně i poté ho zcela odepsalo! Prý ze strachu, že by je nenechal krást! Přitom je paradoxní, že bez Zemana by ani o Grossovi, Vladimíru Špidlovi, Bohuslavu Sobotkovi a o dalších sociálně-demokratických vůdcích po roce 2002 nikdo nikdy neslyšel.

ČSSD měla ještě šanci se zmátořit za Jiřího Paroubka, ale ten to zřejmě raději vzdal, když viděl, kým je obklopen. A malá pidistrana SPOZ, fakticky sociálně demokratická odnož,  nakonec dokázala vytvořit podmínky, že byl Miloš Zeman dvakrát zvolen českým prezidentem.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí
Myslím si, že ČSSD musí nejprve spadnout pod pět procent, aby se očistila a zbavila se generace "Grossovců", "Špidlovců", "Sobotkovců" a jim podobných, kteří ji likvidují! A teprve pak se může, za určité období, vrátit do českého parlamentu jako ta pravá a dobrá ČSSD, která je na naší politické scéně více než sto let.

Návštěva ministra zahraničí na Ukrajině byla dosti jednostranně zaměřena. Vy jste obchodník s dobrými vztahy s Ruskem. Je to v pořádku?

Mám rád Ukrajince stejně jako Rusy, Kazachy, Uzbeky, Gruzínce, Armény a všechny další národy a národnosti bývalého SSSR. Jsou mi blízcí jazykem, který dobře znám a jsou k nám Čechům a Slovákům velmi přívětiví, přátelští a respektují nás jako vyspělou zemi. Ale návštěva pana Petříčka na Ukrajině byla skandální! Za své mlčení k tomu, že největší zločinci druhé světové války, tedy banderovci, se stali na Ukrajině válečnými veterány a mnohde i národními hrdiny, by měl být předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem okamžitě odvolán. Věřím, že se tak brzy stane!

Stále se hovoří o útocích ruských hackerů na stránky ministerstva zahraničních věcí. Přitom, když kdysi šéf tamního IT oddělení Jakub Klouzal poukázal na předražené zakázky a v podstatě špatnou koncepci, čelil obrovskému tlaku, byl vyhozen, ale neplatně, takže nakonec raději odešel. Proč je silové ministerstvo dnes bráno spíše jako odkladiště méně schopných kádrů?

Nebyl jsem a nejsem diplomat. Mně osobně ministerstvo zahraničí zajímá především z pohledu, jak podporuje či nepodporuje český export na trhy zemí, kde máme ještě šanci se s českými výrobky uplatnit a zda se snaží pomáhat či nepomáhat řešit hospodářskou spolupráci zjednodušením vízového režimu pro zahraniční podnikatele, kteří chtějí Česko navštívit a prohlédnout si především výrobní závody a výrobky, o něž mají zájem.

Stejně tak se bez aktivního přístupu tohoto ministerstva neobejdeme při řešení dalšího aktuálního problému naší ekonomiky, což je velký nedostatek technických kádrů v našem průmyslu a zemědělství. Dnes nám chybí okolo půl milionu technicky zručných pracovníků přímo ve výrobě. Ale přivážet do Česka pracovníky z ciziny má smysl pouze v případech, kdy je o občanech konkrétních zemí známo, že umí a chtějí pracovat a kromě toho jsou schopni a ochotni se alespoň částečně rychle naučit českému jazyku.

Co jste si myslel, když jste se dozvěděl o Petříčkově vymyšleném tvrzení, že české ministerstvo zahraničí vede s ruskou ambasádou dialog o snižování počtu ruských diplomatů v Praze?

Bohužel se mi zdá, že se ministerstvo zahraničních věcí chová jako stát ve státě, jako by Česko bylo jeho soukromým majetkem! Ministr Petříček a zřejmě i jeho okolí dělá kroky, které si každý trochu vzdělaný člověk vysvětluje jako vyhlášení diplomatické války Rusku, Číně i dalším zemím, kde máme dlouhodobé exportní zájmy. Bez konzultací s vládou, a dokonce i bez konzultací s prezidentem republiky. Opravdu tomu nerozumím!  Doufám, že si ministr a jeho bezprostřední okolí v Černínském paláci uvědomují dalekosáhlé dopady jejich počínání a svou odpovědnost! Oni sice za krátkou dobu pravděpodobně již v Černínském paláci nebudou, ale obchodní vztahy a zejména export do těchto zemí, kterým vyhlašují svoji "ministerskou válku", mohou našim podnikům svojí zcela naivní a chybnou diplomacií zmrazit na dlouhá léta a v některých případech navždycky.

A jak se chovají ti, co nás k těmto krokům navádí? Jako příklad uvedu jeden učebnicový případ. Loni v tuto dobu to vypadalo, že USA vyhlásí Severní Koreji válku. A neuplynul ani rok, a pan prezident USA otočil o sto osmdesát stupňů. Za čtvrt století podnikání v exportu mohu uvést tisíce podobných případů, kdy USA vyhlásily embargo na tu či onu zemi, my jsme překotně embargo podpořili, okamžitě všeho v těchto zemích nechali a trhy jsme i za cenu velkých hospodářských ztrát opustili. A co se poté stalo? Americké embargo za nějaký čas skončilo, ale trhy těchto zemí mezitím ovládly americké firmy přes své dceřiné společnosti v třetích zemích, které se samozřejmě na embarga vykašlaly.

Nechci být špatným prorokem, ale počkejme si, zda se tento korejský a jiné podobné scénáře za pár roků nebudou v té či oné podobě náhodou opakovat i ve vztazích USA vůči Rusku, Číně či Íránu. Již dnes, po čtyřech letech evropského embarga vůči Rusku náš export do Ruska poklesl na minimum, přestože ještě před pár lety bylo Rusko objemem exportu čtvrtou či pátou zemí. Do Ruska jsme exportovali především výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Nepochybuji o tom, že ruský trh prázdný nezůstane. Akorát my tam již velké šance vrátit se mít nebudeme. I to je výsledek naší současné diplomacie.

Jeden z Petříčkových předchůdců Martin Stropnický tvrdil, že má od maďarského ministra obrany informace o tom, že Rusko organizuje a financuje převoz uprchlíků přes Balkán. To maďarský ministr obrany i ruská vláda striktně popřeli, ale Stropnický si stál na svém. Nemělo by i tyto případy řešit Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které bojuje za ministerstvo vnitra proti dezinformacím?

Nebyl jsem u rozhovoru Stropnického s ministrem obrany Maďarska, takže nechci spekulovat, kdo z nich má pravdu. Ale Martina Stropnického zbožňuji jako výborného herce. Líbil se mi již v sedmdesátých a osmdesátých letech v řadě filmů, divadelních her a po roce 1989 i v televizních seriálech. Naposledy pak v roli vynikajícího kriminalisty Ivana Tomečka v seriálu Kriminálka Anděl! A o tom, že je opravdu výborný a univerzální herec, svědčí i skutečnost, že v přestávkách mezi hraním dokázal již v roce 1998 v úřednické vládě řídit i ministerstvo kultury, v letech 2014 až 2017 ministerstvo obrany a v letech 2017 až 2018 dokonce i ministerstvo zahraničních věcí.

Předtím se stačil „vyučit“ ve Vídni diplomatem, a být i naším velvyslancem v Portugalsku, pak byl v letech 1999 až 2002 dokonce velvyslancem u Svatého stolce ve Vatikánu. A nyní je již opět velvyslancem, tentokrát v Izraeli. Klobouk dolů před takovýmto profesionálem. Jeho příklad ukazuje, že vystudovat divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze, být alespoň pár měsíců na vojně u motostřelců v Benešově a pak i krátce v pražském vojenském Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, je nejlepší příprava na vysoké diplomatické a ministerské posty.

Jak naopak hodnotíte nového amerického velvyslance v Česku Stephena Kinga?

Neznám ho. Ale soudě podle toho, jak bleskově zařídil oficiální přijetí premiéra Andreje Babiše u amerického prezidenta Donalda Trumpha, tak to musí být velmi schopný, vlivný a zkušený pán. Smekám před ním klobouk, kdo umí ten umí, to je třeba přiznat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…