Brno: Stovka autobusů jezdí ekonomicky i ekologicky

15.09.2014 9:59

Město Brno letos zahájilo významný projekt plynofikace autobusového vozového parku Dopravního podniku města Brna. Dva hlavní pilíře projektu jsou vybudování velkokapacitní plnicí stanice na stlačený plyn a pořízení rovné stovky plynových autobusů. Plnicí stanice, umístěná ve vozovně Slatina, byla slavnostně uvedena do provozu 11. září.

Brno: Stovka autobusů jezdí ekonomicky i ekologicky
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

„Město vytvořilo program související s ochranou životního prostředí, jehož heslem je »Nadechni se!«. V rámci tohoto programu vysazujeme stromy, snažíme se zefektivnit dopravu a také jsme vybudovali tuto plničku,“ řekl primátor města Brna Roman Onderka. „Je to nejmodernější stanice nejen tady v České republice, ale i v celé Evropě.“ Cílem modernizace je především zlepšení životního prostředí ve městě.

Co se týká technických parametrů, plnicí stanice je schopná v nepřetržitém provozu naplnit deset vozů za hodinu – plnění jednoho autobusu trvá něco kolem pěti minut. Zásobní kapacitu CNG tvoří svazek tlakových lahví o objemu 5600 litrů.

„Tuto stanici považuji za symbol změny myšlení lidí v Dopravním podniku města Brna, kterým chci tímto poděkovat,“ uvedl ředitel podniku Miloš Havránek. „Otevřeli jsme se novým technologiím a tím i novým možnostem jak pro nás, tak především pro Brno.“

Hlavním zdrojem elektrické energie pro plnicí stanici je nově vybudovaná trafostanice. Stávající trafostanice byla zrekonstruována. V případě kompletního výpadku elektrické energie bude automaticky uveden do provozu náhradní zdroj s dieslovým pohonem.

Projekt získal významnou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. Z vlastních zdrojů uhradil Dopravní podnik 12 autobusů (cca 72 milionů korun) a výstavbu plnicí stanice (asi 50 milionů). Dotace pak činila 394 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…