Český Těšín: Město přes výpadek příjmů z herních automatů zachová benefity pro občany

01.01.2015 9:40

Stejně peněz na ozdravné pobyty dětí a seniorů, opravy místních komunikací a zvýšení bezpečnosti. Na investice vydá Český Těšín v příštím roce zhruba 47,3 milionů korun. Město bude hospodařit s 347,5 miliony korun. Rozhodli o tom zastupitelé, kteří schválili rozpočet na rok 2015.

Český Těšín: Město přes výpadek příjmů z herních automatů zachová benefity pro občany
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Nejvíce peněz půjde právě do investic, školství, zajištění bezpečnosti a podpory sociální péče, kultury a sportu a do běžného chodu města. V nadcházejícím roce dokončíme jedny z největších projektů v novodobé historie města: revitalizaci sídliště  Svibice a další etapu Zahrady dvou břehů. V těchto projektech se počítá se zapojením významných prostředků z evropských a dalších fondů. Kromě toho máme v plánu rozsáhlejší opravy místních komunikací na sídlištích a v okrajových částech města," řekl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Na ozdravné pobyty dětí tři miliony korun

Mírně se změní program prázdninových, léčebných a ozdravných pobytů pro děti, na které je v rozpočtu vyčleněno celkem 3,1 milionů korun. „Částka zůstává stejná jako v minulých letech, jen chceme více dotovat ozdravné pobyty v tuzemsku. Do Chorvatska vypravíme jen tři turnusy, díky tomu se bude moci více dětí rekreovat v našich horách. Novinkou bude finanční podpora pro organizace působící na zemí města, které organizují letní tábory. Ty poprvé v historii podpoříme částkou 150 korun na den a účastníka při upořádání alespoň týdenního pobytového tábora,“ uvedl místostarosta Stanislav Folwarczny. Podle těchto podmínek se na dotované tábory dostane více dětí, než doposud.

„Jednak tím přispějeme ke zdraví nejmladší populace a současně pomůžeme především vícečlenným rodinám. Aktuálně přijde pobytový tábor na několik tisíc korun a mnozí rodiče na to prostě nemají. Na tuto kapitolu jsme vyčlenili částku 200 tisíc korun, podporu získají pouze občané města a organizace zde působící,“ dodala místostarostka Gabriela Hřebačková s tím, že se jedná o stejnou částku na dítě a den, jako v případě škol v přírodě. „Tuto podporu rovněž zachováváme, zde je však podmínkou nejméně dvanáctidenní pobyt. V této kapitole jsme vyčlenili půl milionu korun,“ upřesnila Hřebačková.

Pokračuje rekonstrukce škol

Město bude pokračovat v modernizaci a snižování energetické náročnosti školních budov (ZŠ Ostravská a MŠ Čáslavská) a hlavní budovy radnice, počítá se s realizaci bezbariérových tras ve městě, opravou mostků, chodníků a silnic. „Protože dokončujeme rozsáhlé projekty zaměřené na revitalizaci centra a sídlišti Svibice, budeme se moci soustředit na další části města,“ slibuje Folwarczny.

Do oprav komunikací dá město 9 milionů korun. Na zeleň pamatuje rozpočet více než 13,8 miliony, odpadové hospodářství přijde městskou pokladnu na 20,5 milionů, úklid a zimní údržba na 4,5 miliony. Dopravní obslužnost města podpoří městská pokladna částkou 6,4 milionů korun.

Na dokončení revitalizace sídliště Svibice půjde v příštím roce z evropských i národních fondů  3,1 milionů korun, město počítá s dalšími penězi na výstavbu parkovacích míst mezi domy. Na údržbu kotelen, jež zásobují teplem většinu bytů ve městě, je pamatována částkou téměř 4 miliony korun.
Městské sociální služby dostanou 7,1 milionů korun, sociální odbor počítá s 713 tisíci korunami na ozdravné pobyty seniorů.

Výpadek z automatů

Městská pokladna bude letos chudší řádově o dvacet milionů – je to výpadek v příjmech v souvislosti s vyhláškou zakazující hrací automaty. Ta začne platit od začátku ledna „Uvědomujeme si negativní dopady gamblerství na společnost a přestože šlo o významnou položku v rozpočtu, rozhodli jsme se ji vzdát. Příjmy z automatů jsou vykoupeny mnohonásobně většími výdaji lidi závislých na hraní, což citelně dopadá na jejich rodiny. Finanční přínos města nemůže vycházet z lidského neštěstí,“ uvedl starosta Vít Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.