Český Těšín: Město rozšířilo okruh lidí, kteří si mohou požádat o nádobu na bioodpad

05.04.2019 10:00

Město požádalo o poskytnutí dotace na 1500 ks nádob o objemu 240 l na bioodpad.

Český Těšín: Město rozšířilo okruh lidí, kteří si mohou požádat o nádobu na bioodpad
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Jelikož mnozí kompostují a s bioodpadem si umí poradit, uvedené množství nádob by stačilo cca pro 56% všech rodinných domů na území města Český Těšín. Doposud si o nádobu požádalo zhruba 34% všech majitelů či nájemců rodinných domů.  


S ohledem na Rada města Český Těšín schválila nové podmínky pro zapůjčení bionádob. Nově si mohou zájemci požádat o druhou nádobu pro rodinný dům, dále ji mohou získat i lidé obývající bytové domy a zahrádkáři, vše na území města. Nádoby budou poskytnuty do vyčerpání zásob.


Pravidelný vývoz nádob na bioodpad začíná 16. dubna, poslední proběhne letos 12 prosince.  Svoz bude probíhat v sudé týdny a svozovými dny jsou úterý a čtvrtek. Žádáme občany, aby nádoby k vývozu vystavili, aby ji bylo možné vyprázdnit již od 6 hodin. V případě nevhodného obsahu nebude nádoby vyprázdněna.

Igelitové sáčky a další odpad jsou nežádoucí příměsí a negativně ovlivňují kvalitu kompostu. Bioodpad je možné i nadále odkládat ve sběrném dvoře na ulici Na Horkách nebo zkompostovat na vlastním pozemku.


Do nádoby patří bioodpad

  • ze zahrady – tráva, plevel, listí, spadané ovoce, zbytky i celé rostliny, drobné větve, kůra, části keřů, zemina z květináčů, popel ze dřeva, hobliny a piliny
  • z domácnosti – zbytky a slupky z ovoce a zeleniny, zbytky pečiva a obilovin, skořápky z vajec a ořechů, odpad z přípravy čaje a kávy, květiny

Do nádoby nepatří

  • zbytky masa, kostí, kůže, jedlé oleje a tuky, tekuté a kašovité zbytky jídel, uhynulá zvířata, jednorázové pleny, sáčky z vysavačů, cigaretové nedopalky, uhelný popel, smetky z ulice, hnůj, obaly od potravin, směsný komunální odpad, kamení, suť.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …