Chomutov: Od poloviny září začnou prořezávky stromů ve třech parcích

15.09.2014 6:30

Pečlivě připravovaná revitalizace tří chomutovských parků začne už v polovině září. „Odborní arboristé začnou s prořezávkami stromů. Většinou se jedná o zdravotní a bezpečnostní řezy, jejichž podstatou je odstranit ze stromů proschlé a polámané větvoví a celkově strom stabilizovat tak, aby nebyl nebezpečný svému okolí,“ řekla Jana Hladová z oddělení majetku města.

Chomutov: Od poloviny září začnou prořezávky stromů ve třech parcích
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

U některých starších dřevin dojde k obvodové redukci korun, což stromům výrazně odlehčí a sníží se riziko jejich rozlomení v zátěži, jakou mohou být třeba bouřky s velkými poryvy větru. Zároveň s prořezávkami stromů bude odstraněno i velké množství keřových ploch. Ty zčásti nahradí nové keře, ale i trávníky.

Po těchto zásazích dojde i k postupnému odstraňování poškozených, nemocných a neperspektivních stromů. Tomuto kroku předcházel pečlivý dendrologický průzkum, který je zárukou, že ke kácení se přistupuje pouze v opodstatněných případech. To bude mít odborná firma v plánu v období vegetačního klidu od listopadu do března. „Vzhledem k tomu, že jsou v dutinách některých stromů zimoviště netopýrů, pravděpodobně se některé práce posunou až na jaro,“ vysvětlila posun termínů Jana Hladová. Většinu stromů, které se budou odstraňovat, tvoří náletové a vysemeněné dřeviny, jejichž obvody kmenů nepřesahují 80 centimetrů a rostou v podrostu kmenových dřevin. V městském parku půjde k zemi 65 stromů a dalších 22 vzrostlejších. Vzhledem k tomu, že kmenové dřeviny tvořící kostru parku budou téměř nedotčeny a ploch, kam by mohly být vysazeny stromy nové, je velmi málo, vysadí se 13 nových. Prosvětlení prospěje odřezání asi 1 630 m² keřových ploch.

V parku T. G. Masaryka bude odstraněno 9 stromů a přibude nových 37 kusů. Za odstraněných 478 m² keřových ploch se dosadí 1 080 nových keřů a založí 500 m² trávníku. Park na náměstí Dr. Beneše dostane nových 17 stromů za 46 odstraněných a 835m² starých křovisek nahradí 1 375 keříků a 800 m² nového trávníku.

Náklady na revitalizaci zeleně v městském parku činí 1,15 milionu korun, v takzvaných prezidentských dvou parcích pak 2,1 milionu. Tři čtvrtiny nákladů uhradí dotace ze Státního fondu pro životní prostředí, zbytek zaplatí město ze svého rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…