Hradec Králové: Neomezená platnost občanek? Mnozí starší lidé si to myslí

20.05.2015 15:37

Čím dál častěji se úřednice na královéhradeckém magistrátu při nabírání žádostí o občanské průkazy setkávají s případy, kdy si zejména starší lidé myslí, že mají občanské průkazy s neomezenou platností. Není tomu tak a v praxi může kvůli neplatnému dokladu vzniknout velice vážný problém, a to zejména na poštách při vyplácení důchodů nebo při jednání na úřadech.

Hradec Králové: Neomezená platnost občanek? Mnozí starší lidé si to myslí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Královéhradecký magistrát v současné době navštěvuje velký počet žadatelů o cestovní doklad, s nímž potřebují v létě vycestovat na dovolenou do zahraniční, ale i o občanské průkazy, jimž končí platnost. „Úřednice se však na přepážkách velice často setkávají s klienty, kteří jsou z časového omezení platnosti svých osobních dokladů překvapeni. Mají totiž za to, že jejich průkaz jim poslouží doživotně, a tak mnohdy ani platnost záměrně nekontrolují,“ tlumočí postřehy úřednic vedoucí správního odboru magistrátu Ľudmila Ducháčová. Většina starších lidí, zejména těch, kteří před deseti lety vyměnili občanský průkaz v podobě knížky za světle zelenou kartičku, je přesvědčena o tom, že mají průkaz už napořád.

„Vzhledem k tomu, že úřednice odbavují na přepážkách aktuálně značné množství starších spoluobčanů, kterým byly právě před deseti lety vyměněny průkazy za nové kartové zelené občanské průkazy, žádáme všechny občany, aby si zkontrolovali platnosti svých dokladů a včas se pro nový doklad dostavili,“ prosí všechny Ľudmila Ducháčová. Problémy mohou nastat u starších lidí, kteří jsou odkázáni na poštu, která jim vyplácí důchod v hotovosti. I pošta si platnost každého jednotlivého občanského průkazu kontroluje, a pokud není platný, dostává se takový spoluobčan do problému.

Požádat o nový občanský průkaz může občan nejdříve dva měsíce před skončením platnosti toho stávajícího. K podání žádosti o nový doklad občan předloží pouze stávající platný občanský průkaz. Žádost pracovnice na přepážce vygeneruje ze systému, občana si vyfotí a podepsanou žádost odešle do výroby. V případě, že občan nestihne o nový doklad požádat včas a ten stávající již pozbyl platnost, je povinen při podání žádosti doložit doklad totožnosti. Tím může být platný cestovní pas, řidičský průkaz nejlépe však rodný list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…