Hradečtí parkouristé mají své první veřejné hřiště

14.11.2017 16:49

Parkouristé v Hradci Králové mají ode dneška své oficiální venkovní zázemí. Nové parkourové hřiště v Labské Kotlině I. na břehu Labe bude sloužit zdarma pro veřejnost bez časového omezení, vedle překážek na parkour jsou jeho součástí i workoutové prvky. Město Hradec Králové hřiště pořídilo z vlastního rozpočtu za necelé tři miliony korun.

Hradečtí parkouristé mají své první veřejné hřiště
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V poslední době je parkour a workout velmi oblíbenou pohybovou aktivitou, především u mladší generace. „Podobu hřiště, jeho vybavení a rozmístění jednotlivých prvků jsme před stavbou konzultovali s lidmi, kteří se parkouru aktivně věnují. Hřiště je v podstatě takové, jak si parkouristé řekli,“ sdělil Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradec Králové, které pro město stavbu hřiště zajišťovaly. Na ploše více než 500 metrů čtverečných jsou desítky různých prvků a sestav překážek. „Dopadová plocha hřiště a jednotlivé prvky sice splňují ty nejvyšší možné bezpečnostní požadavky, ale u parkouru je potřeba počítat i s nějakým tím pádem a zraněním. Na hřišti jsou tabule s upozorněním, že každý je při pohybu na překážkách odpovědný za své zdraví sám,“ upozornil Ondráček. Pro děti mladší patnácti let je vstup na hřiště možný pouze v doprovodu rodičů nebo dospělé osoby.

„Výstavba a provoz otevřených hřišť a sportovišť je v souladu s koncepcí prorodinné politiky města, navíc v dnešní době je potřeba podpořit jakoukoli pohybovou aktivitu u naší mladší generace,“ říká Anna Maclová, náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí. Vedle otevřených dětských a školních hřišť na celém území města jsou v Hradci Králové další hřiště se speciálními prvky a vybavením. „Fit park Harmonie s posilovacími stroji a petangovým hřištěm, který byl původně určený především pro seniory, dnes využívá široká veřejnost. Nejen školám slouží moderní dětské dopravní hřiště, starším dětem je k dispozici skatepark v Šimkových sadech nebo workoutové hřiště u Hvězdy. Parkourové hřiště v Labské Kotlině je dalším segmentem, který doplňuje systém veřejně přístupných fitparků ve městě a navazuje na školní otevřená hřiště,“ doplnila Maclová.

Parkour je pohybová disciplína, jejíž základem je plynule, efektivně a pouze pomocí vlastního těla překonat různé přírodní nebo umělé překážky.

Workout je sportovní aktivita zaměřená na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti. Workouteři cvičí veřejných sportovních hřištích, především na hrazdě, bradlech, žebřinách nebo horizontálních žebřících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…