Jablonec nad Nisou: Prodeje bytů přinesly do rozpočtu města 101,8 milionu

14.09.2014 9:08

Zastupitelé schválili prodej posledních městských bytů, které byly nabídnuty k prodeji v rámci rozhodnutí zastupitelstva v listopadu 2012. Prodeje 312 bytů ve 14 městských bytových domech uskutečněné podle metodiky odsouhlasené zastupiteli na podzim 2012 vynesly městu téměř 102 milionů korun, které jsou začleněny do rozpočtu a využívány pro správu městského majetku.

Jablonec nad Nisou: Prodeje bytů přinesly do rozpočtu města 101,8 milionu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

Jako poslední se prodávají bytové domy Na Vršku 16 a Palackého 40 a 42. V těchto domech se nájemníkům nejprve nedařilo dosáhnout shody na koupi bytů. Zastupitelé proto v únoru letošního roku rozhodli o výjimce z metodiky s tím, že je potřeba, aby s nabídkou prodeje objektu formou družstva souhlasilo 45% oprávněných nájemců bytů. Původně bylo potřeba 60%. Tato podmínka byla splněna. Bytové družstvo Na Vršku 16 odkoupí objekt za 18,8 milionu korun a Bytové družstvo Palackého 40,42 uhradí za bytové domy celkem 14,8 milionu korun.

„Novou metodiku pro prodej bytů jsem předkládal zastupitelstvu na podzim 2012. Vzhledem ke způsobu, jakým probíhala privatizace v předchozích letech, zůstávaly v majetku města jednotlivé byty v různých domech. Tomu jsme se snažili zabránit, a proto jsme zvolili metodu prodeje objektů jako celku nájemníkům, kteří vytvoří družstvo. Přes počáteční potíže se ukázalo, že tento způsob je správný. Nájemníci přistoupili na způsob výpočtu ceny a utvořili družstva tak, aby si domy, ve kterých bydlí, mohli odkoupit,“ rekapituluje průběh privatizace městských bytů náměstek primátora Miloš Vele. Jednotlivá družstva kupovala bytové domy za odhadní cenu násobenou koeficientem 0,5.

Zároveň zastupitelé schválili prodej šesti objektů v celkové výši 13,9 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…