Jihlava: Střed města je na svém místě

24.04.2011 15:52

Uprostřed týdne, uprostřed dne, uprostřed města. Primátor Jaroslav Vymazal za asistence náměstků položil do dlažby v ulici Matky Boží kovovou desku, která označuje střed historického města.

Jihlava: Střed města je na svém místě

Uložení kontroloval Eduard Pospíchal z Katastrálního úřadu pro Vysočinu v Jihlavě, který střed v mapě historického města vyhledal.

Rozměrem i rozpočtem malá atrakce začala okamžitě fungovat. Nejenže umístění středu zaznamenávali zástupci mnoha médií, ale netradiční objekt v dlažbě brzy postřehly desítky procházejících lidí, kteří se zastavovali a novinku si prohlíželi.

Střed je vyznačen kovovou kruhovou deskou zhruba o velikosti 45x45 cm, nese informace o světových stranách, souřadnicích místa a nadmořské výšce, nechybí také ježci jako symbol města Jihlavy. Desku v dlažbě doplňuje informační tabule na nejbližším domě s popisem místa v několika jazycích.

Střed historického města Jihlavy byl určen průsečíkem spojnic protilehlých bodů historického jádra města, podle mapy stabilního katastru z r. 1897, uložené v dokumentaci Katastrálního pracoviště Jihlava. Pro hledání středu bylo zvoleno historické jádro, město jako celek se rozrůstá, jeho střed se tedy průběžně mění. Zeměpisné souřadnice středu jsou 49°23'44,0" severní šířky a 15°35'22,4" východní délky, nadmořská výška je 520,5 m.

Celkové náklady jsou do dvaceti tisíc korun. Vyznačení středu připravil Magistrát města Jihlavy ve spolupráci s Katastrálním úřadem pro Vysočinu v Jihlavě a společnostmi Služby města Jihlavy a Yashica.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…