Kladno: Do termomapy města může již nahlížet veřejnost

15.07.2020 21:09

Kladno zpřístupnilo termosnímky města zdarma po širokou veřejnost. Zájemci termomapu s jednotlivými objekty, ať už rodinnými domky, bytovými domy či institucemi, naleznou na geoportálu města.

Kladno: Do termomapy města může již nahlížet veřejnost
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Termosnímkování Kladna se uskutečnilo začátkem března v rámci prestižního mezinárodního projektu SPARCS, do kterého se loni město zapojilo. Letadlo s termokamerou dodavatelské firmy TopGis nasnímalo během necelých pěti nočních hodin z výšky 800 metrů na tři tisíce snímků pokrývajících území města o rozloze 44 km2. Specialisté z nich zpracovali termální ortofotomapu celého území města i s krajinnými prvky a zároveň mapu zaměřenou jen na půdorysy objektů za použití citlivější barevné škály, která zvýraznila úniky tepla z jednotlivých staveb. K dispozici jsou dvě varianty, a to černobílá a barevná. Obě mapy si nyní veřejnost může neomezeně prohlížet. 

„Termální mapy mají legendu, jak se v barevných snímcích vyznat. Obecně platí, že čím světlejší barva, tím větší tepelné záření do prostoru. Zářivě žlutá, či v černobílé variantě bílá, tedy znamená největší sálání tepla, temná naopak minimální únik. Mapu lidé musí samozřejmě brát jako zajímavou prvotní informaci, nikoliv jako certifikovaná sofistikovaná data o stavu zateplení jejich nemovitostí. Termosnímky jsou pořízeny kolmo shora, takže zájemci vidí, zda ze střechy objektu, případně podél pláště uniká teplo,“ informoval primátor Kladna Dan Jiránek.

Termomapy najdou zájemci na webu Geoportál Kladno s adresou https://kladno.gepro.cz pod záložkou Termosnímky 2020. V mapě „Město“ vystupují nejvíce teplé objekty, kterými jsou vodní plochy či výduchy komínů. Ty byly u verze „Budovy“ odebrány a barevný klín nastaven podrobněji, aby byly u objektů vidět na barevné škále i menší teplotní rozdíly.

„V Geoportálu je vrstva s leteckou mapou označena jako „ortofotomapa“ a uživatelé si mohou najít místo, které je zajímá, pak zaškrtnout termomapu, aby si ho prohlédli okem termokamery a opačně. Pro nejlepší orientaci je však dobré mít zapnutou termomapu společně třeba s topografickou. Pod ikonou ‚i‘ najdou lidé legendu. Mapy představují obrovské množství dat, při jejich načítání tedy musí být uživatelé trpěliví,“ radí vedoucí Odboru výpočetní techniky a informatiky Pavel Rous. Při nahlížení musí zájemci brát v potaz, že se během náletové noci měnily v čase povětrnostní podmínky, takže nemohou například srovnávat rodinný domek z jedné strany města s budovou na opačném konci. „Někdy zase viditelně žluté okraje střechy nemusí hned znamenat špatnou izolaci jejích hran, ale zbarvení může ovlivnit například fakt, že měl při snímkování někdo z domu pootevřené okno i o tři patra níž, což kamera zaznamená. Je potřeba ignorovat zářivě žluté komíny nebo vývody klimatizací,“ upozornil Pavel Rous.

Nejlépe zateplené jsou školy a školky

V rámci projektu termosnímkování si město také nechalo zpracovat posouzení všech 73 městských objektů. Z mapy lze vyčíst, že z veřejných budov má střechu dobře zaizolovanou například Azylový dům v ulici Josefa Hory, Sporthotel Sletiště, hala Bios, Středisko komplexní sociální péče Fontána, Základní škola Montessori v Pařížské ulici, mateřská školka Na Vyhaslém, základní školy v Doberské i Velvarské, školky v ulici Jana Vaita, Herbenově či Jaroslava Foglara a další školská zařízení.

„U radnice je na tom dobře budova B (Bílý Beránek), ale historická část vykazuje úniky. V budově bývalého okresního archivu v ulici plk. Stříbrného utíká teplo věžičkou a střecha aquaparku je na tom také dobře, jen je tam jedno místo s vyšším únikem. U 4. ZŠ Norská uniká teplo objektem bazénu ve škole v Moskevské zase spojovacími krčky,“ rozebírá některé příklady z termomapy Pavel Rous. 

„Výstupy termální mapy jsou pro nás podkladem, na základě kterého můžeme efektivně rozhodovat o budoucích investicích do zateplování městských budov, ale i o instalaci fotovoltaiky,“ podotkl kladenský primátor.

„Mám velkou radost, že se podařilo projekt realizovat, i když letošní zima si s námi velmi pohrávala. Prostě nebyla dostatečná zima pro snímkování tak, aby se dala sledovat teplota na různých objektech. Na začátku března začalo konečně mrznout, a to byla ta správná chvíle pro realizaci leteckého snímkování. Termální ortofotomapa je úžasným zdrojem informací nejen pro město, ale také pro občany a zejména majitele budov,“ řekla ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.

V rámci projektu SPARCS, kterého se město účastní spolu s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT, si Kladno totiž nechalo zpracovat i pilotní výpočet ročního úhrnu oslunění pro instalaci fotovoltaiky na Základní školu Moskevská 2929. „Z výsledků vyplynulo, že čtyři plochy na budově školy o celkové rozloze 760 m2 jsou vhodné pro osazení fotovoltaických panelů, což představuje 27 % z celkové rozlohy střechy. Nyní vytipováváme další vhodné městské budovy, u kterých také necháme zpracovat roční úhrn dopadu slunečního záření, a budeme pro jednotlivé fotovoltaické projekty hledat finanční podporu dotačních titulů,“ uvedl Dan Jiránek a dodal: „Požadavkem současné doby je přechod na obnovitelné zdroje výroby elektřiny, jejich získávání a zpracování jsou šetrnější k přírodě. K budování energeticky co nejsoběstačnějších čtvrtí, což je rovněž tématem projektu SPARCS, mohou přispět i sami občané. Pokud je k využívání fotovoltaických panelů či jiné alternativní technologie chceme motivovat, musí jít město samo příkladem.“

Energeticky chytré město

Pětiletý projekt SPARCS, který je součástí většího evropského programu Evropské komise na podporu vědy a výzkumu HORIZON 2020, sdružuje v jedno společné konsorcium celkem 31 partnerských organizací ze sedmi evropských měst. „Jeho hlavní devízou je sdílení informací a zkušeností se všemi partnery,“ říká kladenský radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Kladno si spolu s dalšími zapojenými městy – Maiou z Portugalska, Kifissií z Řecka, Reykjavíkem z Islandu a Lvovem z Ukrajiny – vytvoří vlastní vizi zvyšování životního standardu, šetrné energetické politiky, zlepšení kvality ovzduší, elektromobility a digitalizace šitou na míru lokálním potřebám.

Hlavní myšlenkou pro budoucnost je, aby města byla aktivním přispěvatelem do energetické bilance, tedy aby vyráběla během roku více elektřiny a tepelné energie, než spotřebuje, a přebytek dodávala do sítě. Municipality tak mohou postupně dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality, kdy produkování skleníkových plynů z primárních zdrojů kompenzují vlastní výrobou energie z obnovitelných nebo druhotných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…