Kladno: V sedmi zónách města mohou uživatelé vrátit sdílená kola kdekoliv

09.07.2020 19:13

Kladno nově zřizuje sedm zón do nejvytíženějších lokalit systému sdílených kol ve městě. Zasahují vždy několik ulic okolo stálé stanice pro shromažďování kol a uživatelé mohou v zónách vypůjčená městská kola bezplatně vrátit kdekoliv. Provozovatel sdílených kol připravil pro kladenské kolaře i prázdninový dárek ve formě volných 30 minut. Každou jízdou navíc uživatel přispívá na charitu.

Kladno: V sedmi zónách města mohou uživatelé vrátit sdílená kola kdekoliv
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Sdílená kola jsou obyvatelům Kladna opět v ulicích města k dispozici od 1. dubna, a to v nejmodernějších modelech. Dodavatelská firma nextbike z Olomouce, která vzešla z výběrového řízení, zajistí provoz na další dva roky. Nový systém je přibližně sedmkrát levnější než provoz elektrokol.

„Na základě analýzy tříměsíčního provozu systému sdílených kol a zjištěním skutečné potřeby jejich pohybu jsme ve spolupráci s provozovatelem efektivně upravili rozmístění parkovacích míst pro kola po celém Kladně. Největším posunem je pak zřízení nových sedmi zón, ve který mají lidé možnost bezplatně vrátit kolo kdekoliv v tom území, nejen přímo ve stanici, tedy fixních bodech, jak tomu bylo doposud,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Kutil.

„Tyto zóny se nacházejí v centru města, okolí městského divadla a autobusového nádraží, dále poblíž Stop Shopu, zastávka Americká v kročehlavském sídlišti, v okolí OD Kaufland a Italské ulice, v obou částech Sítné a přidáváme i Rozdělov sever. V ostatních částech města je nutné kola vracet přímo do stanic, které jsou v drtivé většině označené zelenou koulí,“ dodala zastupitelka a propagátorka udržitelné dopravy ve městě Anna Gamanová s tím, že bezplatné zóny vrácení ohraničuje mapa, jíž lidé naleznou na webu projektu https://www.nextbikeczech.com/kladno/. V mapě je například také vidět, v kterých stanicích jsou aktuálně kola k dispozici a kde jsou právě rozebraná.

Prázdniny s 30 minutami zdarma!

Během tří měsíců od spuštění systému sdílených kol se do něj registrovalo na dva tisíce uživatelů z Kladna. Aktivněji službu využívá 600 z nich. Kladenští kolaři učinili v období od 1. dubna do 30. června, do kterého však citelně zasáhla pandemie koronaviru a nižší pohyb osob po městě, měsíčně v průměru 1800 výpůjček. Prvních 15 minut každé výpůjčky je zdarma. Po dobu letních měsíců navíc nextbike připravil jako bonus možnost aktivovat si na 30 dnů prodloužení této bezplatné doby při každé jízdě až na 30 minut. „Službu je možné spustit zadáním kódu EXTRA15 do aplikace nextbike v sekci nastavení/kupóny. Dalších 30 minut jízdy je pak jen za 15 korun. Na sdílené kolo může uživatel nasednout celých 24 hodin denně po 8 měsíců v roce, kdy je služba k dispozici. Kola se stahují jen na zimu,“ informoval Tomáš Karpov, provozní ředitel společnosti nextbike Czech Republic.

Užívání systému sdílených kol nextbike je velice jednoduché. Stačí jediná registrace a uživatel může jezdit ve více než 200 městech v 26 zemích světa, kde projekt funguje. V České republice působí v současné době ve 14 městech, a to kromě Kladna také v Praze, Brně, Ostravě, Opavě, Havířově, Prostějově, Olomouci, Pardubicích, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Říčanech, Hlučíně a na Berounsku. „Můžete tak třeba dojet na sdíleném kole po Kladně na železniční nádraží, dále do hlavního města vlakem a v Praze pokračovat opět kole na stejný účet nextbike registrovaný v Kladně až do práce,“ vysvětluje výhody Anna Gamanová a dodává: „Kromě zdravější a ekologičtější dopravy každou placenou jízdou navíc zákazník přispívá jednou korunou do Nadačního fondu Kapka naděje, který úzce spolupracuje s lokální Oblastní nemocnicí Kladno. Takže k jízdě na kole máme o motivaci více.“

Nejdelší výpůjčka 6,5 hodiny

Z analýzy provozu vyplývá, že si lidé nejvíce půjčují sdílená kola ve stanicích Sletiště, Obránců míru, Vrchlického nebo Autobusová zastávka Sítná. Největší počet vrácených kol se shromažďuje na Sletišti a dále pak ve stanicích Vodárenská nebo na náměstí Svobody. „Nejčastěji se interval jízdy po městě pohybuje okolo 7 minut. Nejkratší jízda trvala 38 vteřin, nejdelší naopak 6,5 hodiny. Máme i rekordmana služby. Je to žena, která si kolo vypůjčila během prvních třech měsíců 145krát,“ konstatoval náměstek Kutil.

Pro vstup do systému je zapotřebí jen stáhnout aplikaci, v ní se registrovat, vložit platební kartu, ze které chcete jízdy delší než 15 minut hradit. Kolo si poté půjčíte jednoduchým naskenováním QR kódu umístěném na bicyklu a zvolíte tlačítko „půjčit kolo“. Pokud uživatel nevlastní „chytrý“ telefon, registraci je možné provést na webu projektu. Bicykl se „otevře“ během pár vteřin a jízda může započít. Na jeden účet je možné vypůjčit až čtyři kola. Aktivně registrovaní uživatelé bez dat nebo chytrého telefonu si můžou kolo půjčit i přes hlasový automat na lince +420 581 652 047. Rezervace bicyklu je možná do 15 minut a podléhá nevratnému poplatku 10 Kč. Kolo se rezervuje na uživatelem vybrané stanici a do uplynutí časového úseku je mu k dispozici. Kolo po jízdě vrátíte na jednu z oficiálních stanic, či v zónách kdekoliv, a zamáčknutím páčky nad zadním kole výpůjčku ukončíte.

Pro ty, kteří jezdí delší trasy, je možné zakoupit měsíční tarif za 149 Kč, který přidá na každou výpůjčku dalších 30 minut. Tento tarif platí i pro všechna další města nextbike v republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…