Klimkovice: Sochy z letošního Řezbářského sympozia ozdobí Opavskou cestu

15.05.2019 21:49

Už po páté se na Řezbářské sympozium Klimkovice sjedou řezbáři, aby vytvořili sérii dřevěných soch, které obohatí veřejná prostranství lázeňského města.

Klimkovice: Sochy z letošního Řezbářského sympozia ozdobí Opavskou cestu
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Tradiční bienále (koná se ob rok) se bude konat od pondělí 20. do soboty 25. května a sjede se na něj osm řezbářů z celé České republiky. Jeho dějištěm bude opět Sportovně rekreační areál Klimkovice. „Sympozia dříve spolupořádal spolek Čisté Klimkovice a Sanatoria Klimkovice a konala se i na jiných místech. Už potřetí bude pořadatelem akce výhradně město, kterému se lokalita bývalého koupaliště osvědčila. Je to volně přístupný veřejný prostor, který je chráněný okolními stavbami a zelení. Je to poetická a klidná lokalita jako stvořená pro obdobné umělecké setkání,“ uvedla Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice.

Řezbář Jiří Veselý, který zajišťuje odbornou část programu a osobně se účastnil i všech předchozích ročníků, letos pozval dalších sedm řezbářů převážně ze Středních a Jižních Čech. Většina z nich přijede do Klimkovic poprvé, vyjma Romany Krestýnové z Orlických hor, která se svou sochou loni oni získala každoročně udělovanou cenu návštěvníků. Dále přijedou Denisa Kocvárová, Iveta Sadecká, Ondřej Drábek a z Ostravska Pavel Vácha a Jaroslav Domiter.

Poprvé se klimkovického sympozia zúčastní i tři ženy, na předchozích ročnících byly vždy maximálně dvě. „Žen mezi řezbáři rychle přibývá a mnohé z nich se pouštějí do velkých děl a ohánějí se motorovými pilami stejně jako chlapi, navíc mnohdy prokazují větší cit pro dřevo,“ komentoval novinku Jirka Veselý.

Letos budou mít řezbáři k dispozici výhradně lipové dřevo, které se pro řezbu používá nejčastěji. Je ze stromů, které vyrostly v Klimkovicích. Některé se musely porazit kvůli připravovanému kruhovému objezdu, další se skácely při revitalizaci aleje u klimkovických lázní.   

Také letos dostanou řezbáři zadané základní téma pro svá díla. „Víme, že řezbáři jsou svobodomyslní umělci, kteří jsou nejraději, když si mohou tvořit zcela podle svých představ. Zároveň však u nás pracují tak trochu na zakázku, proto jim město vždy stanoví, co by mělo z jejich šestidenního tvoření vzniknout,“ vysvětlila Alice Chlebovská.

Téma se odvíjí od toho, jaký má město se sochami další záměr. Radní Klimkovic tentokrát rozhodli, že se díla, která vzniknou na letošním sympoziu, umístí na takzvanou Opavskou cestu. „To je jedna z našich nejdůležitějších středověkých komunikací. Má dlouhý a bohatý příběh a určitě si zaslouží více pozornosti, než se jí zatím dostává. V současnosti funguje jako malebná cyklostezka vedoucí mezi poli, která příjemnou procházkou spojuje sanatoria a město Klimkovice. Proto chceme tuto cestu osázet dřevěnými sochami, které vzejdou z letošního Řezbářského sympozia. Protože se jedná o spojnici mezi městem a lázněmi, zní téma letošního sympozia Cesta ke zdraví,“ doplnil starosta Klimkovic Jaroslav Varga.

Nová instalace tak doplní předešlou část nazvanou Cesta ke kořenům. Sochy evokující toto téma lemují cestu od současných Klimkovic k údajnému místu jejich původního osídlení, tedy památnému návrší Na Láni. Sochy, ať už v podobně uměleckých artefaktů, herních prvků nebo originálních dřevěných laviček, které vznikly na prvních dvou sympoziích, jsou rozmístěny v areálu Sanatorií Klimkovice i ve městě. Třetí sympozium obohatilo o dřevěné postavy lesních bytostí, andělů, skřítků a dalších pohádkových bytostí klimkovické lesní studánky.   

Řezbářské sympozium 2019 bude přístupné pro veřejnost po celou dobu konání. V prvních dnech ale bude lákavé spíše jen pro ty, kteří se o řezbařinu více zajímají. „Řezbáři se jdou vždy napřed podívat na místa, kde by měly být sochy nakonec umístěné. Vjem z místa určení je pro jejich následnou tvorbu důležitý. Také se seznámí s neopracovanými kmeny, z nichž budou tvořit, nachystají si nástroje a teprve poté začínají řezbat. Protože mají ke své práci hluboký vztah, většinou jsou velmi sdílní a rádi se podělí o své zkušenosti,“ popsala Alice Chlebovská. Zájemci tak budou mít možnost sledovat celý proces tvorby od řezbářovy myšlenky, co z přiděleného špalku ztvární, přes hrubé opracování až k finálnímu dílu. Nejatraktivnější ale bude samotný závěr sympozia, kdy už budou k vidění finální úpravy a hotová díla. Nejlepší z nich vyberou v sobotu, v závěrečný den sympozia, samotní návštěvníci akce. K prohlídce budou sochy připravené od 15 do 16 hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků pak uzavře série hudebních vystoupení a samozřejmě nezbytné občerstvení.

Než se pak ovšem sochy dostanou na svá místa, ještě to chvíli potrvá. „Hotové sochy musí nejprve vyschnout a poté se několikrát natírají, aby bylo dřevo chráněné před povětrnostními vlivy. Teprve na podzim je můžeme usadit na místa určení, což se neobejde bez pomoci těžké techniky,“ doplnil Jirka Veselý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…