Litoměřice: Vedení města počká na předložení petičních archů

16.06.2019 7:32

Diskuse na téma budoucnosti Nemocnice Litoměřice, a.s., byla hlavním tématem včerejšího jednání litoměřických zastupitelů. Probíhala v hradním sále za velkého zájmu veřejnosti, hlavně zaměstnanců zdravotnického zařízení.

Litoměřice: Vedení města počká na předložení petičních archů
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

U mikrofonu se postupně vystřídalo několik zástupců přípravného výboru žádajícího referendum, lékaři a další. Na pozvání odborářů nemocnice vystoupila i šéfka českých zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Řečníci požadovali, aby si město i nadále ponechalo ve stoprocentním vlastnictvím, neboť ke změně nevidí potřebný důvod. Přítomen byl i náměstek hejtmana Ústeckého kraje Stanislav Rybák. „Jsme připraveni jednat o převodu pod Krajskou zdravotní. Než však podnikneme nějaké kroky, potřebujeme rozhodnutí zastupitelstva, že o to je zájem. A takové rozhodnutí zatím chybí,“ konstatoval náměstek Rybák. Výboru připravujícímu referendum se však nelíbí ani převod pod Krajskou zdravotní. Jednoznačně požaduje zachování současného stavu, ačkoliv Krajskou zdravotní považuje za nejmenší zlo.

„Respektujeme názor veřejnosti. Nicméně se nedomnívám, že zachování současného stavu je to nejlepší řešení. Nemocnice totiž má personální problémy, které se budou stejně jako v celé republice prohlubovat, což dokonce může ohrozit funkčnost některých primariátů,“ znovu zopakoval starosta Ladislav Chlupáč. „Chtěli jsme jedinou věc – vyslechnout si, jaký zájem o naši nemocnici by vůbec byl, jaké podmínky by kdo byl ochotný nabídnout a společně se rozhodnut, jestli některá z nabídek vyhovuje. Nemusela by to pochopitelně být žádná,“ dodal starosta, podle něhož je společně třeba hledat řešení, které nezachová současný stav, ale naopak zajistí nemocnici další rozvoj a schopnost odolat tlaku mnohdy nepředvídatelných změn přicházejících zvenčí. Příkladem může být nesystematické zrušení poplatků za pobyt v nemocnici, státem nařízené zvýšení platů zdravotníkům bez toho, že by městu stát náklady plně kompenzoval.

Zastupitelé na závěr jednání neschválili návrh opozičních zastupitelů (ANO 2011, Piráti a Zelení) předložený Jiřím Adámkem, aby nemocnice nadále zůstala v majetku města minimálně po dobu tohoto volebního období. Vedení radnice počká na předložení archů s podpisy žádajícími referendum a na předložení otázky. Pokud se tak stane, vyhlášeno může být na nejbližším zasedání zastupitelstva. Dne 4. září od 17 hodin se uskuteční v Kulturním a konferenčním centru diskusi s veřejností, a to za účasti ministra zdravotnictví, který již účast starostovi předběžně přislíbil.

Zklamání z dosavadních jednání vyjádřil místostarosta Karel Krejza: „Odpůrci jakéhokoliv řešení budoucnosti nemocnice mají pro mě nepochopitelnou logiku. Tvrdí, že nemocnice hospodaří velmi dobře, přesto ale chtějí odvolat ředitele, který nese zásluhy na tomto stavu. A to jen proto, že se vší zodpovědností upozorňuje na budoucí rizika, hlavně personální. Navíc nabídka města, aby někdo ze zástupců petičního výboru posílil management nemocnice a podílel se na jejím vedení, byla pro mě nepochopitelně odmítnuta.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…