Mladá Boleslav: Příběhy našich sousedů ožily

28.03.2019 17:11

V aule Obchodní akademie Mladá Boleslav ve středu 27. března proběhla závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který žákům základních škol a studentům středních škol a gymnázií přibližuje vzpomínky pamětníků, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století.

Mladá Boleslav: Příběhy našich sousedů ožily
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Mají za úkol vyzpovídat pamětníka, natočit vzpomínky, digitalizovat fotografie, prozkoumat archivy a nakonec vytvořit rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument.

V Mladé Boleslavi se Příběhy našich sousedů konaly již potřetí, letos se v nich představilo celkem osm pamětníků a jejich životních osudů: sovětská okupace a ruksak na Leninově soše v příběhu Jaroslava Horáčka; tatínek, který zachránil manželku a své syny před židovským transportem v příběhu Jana Jelínka; vyhnání z rodného statku během násilné kolektivizace v příběhu Jiřího Krouského; pomoc příteli při útěku za hranice, aneb srpen 1968 ve vzpomínkách Václava Kuntoše; tatínek, kterého vyhodili z gymnázia a maminka, jež skončila ve vězení v příběhu Ariany Petrové; zachycení sovětské okupace Mladé Boleslavi fotoaparátem v příběhu Františka Staňka; věrnost skautským ideálům v době normalizace v příběhu Jaroslava Šebka a rozhodování o návratu z Německa na začátku normalizace v příběhu Karla Šulce.

Projekt zpřístupňuje moderní dějiny

Během slavnostního odpoledne, kterého se zúčastnili i náměstci primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek a Miroslava Kašpárková, jednotlivé dokumentární týmy prezentovaly výsledky své práce před publikem v aule Obchodní akademie. Jejich výkony, včetně reportáží a dokumentů na webu, hodnotila porota, ve které zasedli pedagog Radek Kotlaba, historik Pavel Sosnovec a publicista Bohumil Horáček. Vítězným týmem v kategorii středních škol byl vyhlášen tým Obchodní akademie Mladá Boleslav – Hanka Straková a Tomáš Kolbaba, který pod pedagogickým vedením Blanky Pešánové zpracoval příběh Jana Jelínka. V kategorii základních škol zvítězil tým 2. ZŠ Mladá Boleslav – Karel Finkous, Jan Motyčka, Rozálie Augustinová a Riana Řepová, který pod vedením Terezy Benešové zpracoval příběh Jiřího Krouského.

Výsledky práce žáků a studentů je možno si prohlédnout na speciálních webových stránkách ZDE. Samotný projekt svojí formou zpřístupňuje moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů, kteří si zlepšují svůj vztah k nejstarší generaci, navazují bližší vztah s pedagogem a získávají alternativní přístup k historii a výuce dějepisu mimo školní lavice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…