Opatření, které platí pro celé Přerovsko, zakazuje odběr povrchových vod

04.08.2017 9:17

Na Přerovsku platí od začátku srpna opatření, které až do 20. září zakazuje obecné nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a nádrží. Zákaz neplatí jen pro město a jeho místní části, ale i pro dalších osmapadesát obcí, spadajících pod Přerov. Opatření vydali úředníci z oddělení vodního hospodářství na doporučení Povodí Moravy.

Opatření, které platí pro celé Přerovsko, zakazuje odběr povrchových vod
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Jeho zástupci nás už 18. července vyzvali, ať zvážíme možnost upravit povolené i obecné nakládání s vodami, a to vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Připomněl, že v minulých dnech došlo ke kritickému snížení průtoků ve vodních tocích, ke snižování hladin rybníků i nádrží a také ke snižování hladiny podzemních vod – čímž dochází ke kyslíkovému deficitu a k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů.

Všichni starostové obcí a také předsedové místních částí byli o situaci informováni dopisem, který z přerovského magistrátu odešel první srpnový den. Měli by své občany informovat o tom, že mají věnovat zvýšenou pozornost odběrům podzemních vod ze studní a odběrům pitné vody z vodovodních řadů – jednoduše řečeno soustředit se na to, aby se vodou zbytečně neplýtvalo. „Jestliže dnes někdo používá například vodu z Bečvy nebo ze Strhance k zavlažování zahrádky, teď by se měl podobných zvyklostí zdržet – a to až do poloviny září. Zároveň všem doporučujeme v maximální možné míře zachytávat a zadržovat srážkové vody – a pro závlahu přednostně využívat právě tyto srážkové vody,“ vysvětlila Pavla Tomčíková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu.

Občané, kteří mají platná povolení k odběru povrchových vod, se musí řídit podmínkami, které mají uvedené ve svých povoleních.

Opatření obecné povahy – zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami – se týká území těchto obcí:
Přerov včetně jeho místních částí, dále obcí Beňov, Bezuchov, Bochoř, Brodek u Přerova, Buk, Císařov, Citov, Čechy, Čelechovice, Dobrčice, Domaželice, Dřevohostice, Grymov, Horní Moštěnice, Hradčany, Kojetín, Kokory, Křenovice, Křtomil, Lazníčky, Lazníky, Lhotka, Lipová, Líšná, Lobodice, Měrovice nad Hanou, Nahošovice, Nelešovice, Oldřichov, Oplocany, Oprostovice, Pavlovice u Přerova, Podolí, Polkovice, Prosenice, Přestavlky, Radkova Lhota, Radkovy, Radslavice, Radvanice, Rokytnice, Říkovice, Sobíšky, Stará Ves, Stříbrnice, Sušice, Šišma, Tovačov, Troubky, Tučín, Turovice, Uhřičice, Věžky, Vlkoš, Výkleky, Zábeštní Lhota, Žákovice, Želatovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…