Otrokovice: Společenský dům byl prohlášen kulturní památkou

14.09.2014 13:11

Město Otrokovice obdrželo dobrou zprávu pro všechny obyvatele Otrokovic a zejména Baťova. Skvost baťovské architektury, Hotel Společenský dům, byl ministerstvem kultury prohlášen za kulturní památku. Objektu, nad kterým se v posledních letech stahovala mračna, a často spekulovalo o jeho budoucnosti, se tak blýská na lepší časy.

Otrokovice: Společenský dům byl prohlášen kulturní památkou
Foto: panoramio.com
Popisek: Otrokovice

Poté, co významná stavba Otrokovic zůstávala léta bez potřebné pozornosti, si ji v roce 2013 vzala pod patronát Komise státní památkové péče při ORP Otrokovice, která usilovala o to, aby byl objekt prohlášen za kulturní památku. Městem zpracovaný návrh na prohlášení kulturní památkou byl projednán s vlastníkem stavby, s Národním památkovým ústavem, krajským úřadem Zlínského kraje a následně, v závěru roku 2013, byl podán k Ministerstvu kultury ČR. Rozhodnutí ministerstva dorazilo na radnici dnes ráno s odůvodněním, že Společenským dům svým umístěním, charakterem a historickou podstatou splňuje podmínky pro prohlášení věci za kulturní památku.

„Prohlášení Společenského domu kulturní památkou je vynikající zprávou pro všechny občany města. Věřím, že tento fakt pomůže k vyjasnění budoucnosti celého objektu, o kterém se vedly v posledních letech časné spekulace a také k zachování jeho typického vzhledu,“ uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek.

Budova je významnou stavbou z r. 1936, jejímž autorem je architekt Vladimír Karfík, a která tvoří urbanistickou a architektonickou dominantu od r. 1930 nově vznikající části Otrokovic - Bahňáku. Typologicky se jedná o jeden z objektů Baťových tzv. společenských domů. Tyto budovy stavěné pravidelně v nových baťovských aglomeracích, tj. nejen v Otrokovicích, ale též ve Zlíně a v dalších místech, byly multifunkčními objekty, které firma umísťovala mezi továrnu a obytné čtvrtě do prostoru parkových náměstí. Ve společenských domech a v zeleni v jejich okolí se během dvouhodinové polední přestávky rozptýlily tisíce zaměstnanců Baťových továren. Společenské domy sloužily současně jako hotely pro návštěvy nebo jako dočasné ubytovny pro nové pracovníky firmy ve významnějších pozicích. Byly rovněž hlavním místem společenského života nových měst. Obsahem staveb byla proto rozmanitá gastronomická a ubytovací zařízení a prostory pro odpočinek. Nedílnou součástí urbanistické a architektonické koncepce Společenského domu je veřejný městský prostor obdélného parkového náměstí, který v souladu s baťovskými zásadami budování průmyslových měst vytváří v těsné blízkosti výrobní zóny společenské centrum města, z něhož se rozbíhá přísný rastr ulic obytné zástavby. Autorem urbanistického konceptu náměstí stejně jako celého regulačního plánu Otrokovic (tehdy Baťova) byl architekt František Lydie Gahura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: muotrokovice.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…