Pardubičtí loni zrecyklovali téměř 130 tun elektrozařízení

19.06.2014 18:05

Staré televize, monitory, ale i vysloužilé drobné elektrospotřebiče či baterky. Skoro 130 tun tohoto elektroodpadu odnesli loni Pardubáci ke zpětnému odběru. Město při recyklaci elektra spolupracuje se společností ASEKOL, za loňský rok od ní Pardubice za zpětný odběr získaly 184 tisíc korun.

Pardubičtí loni zrecyklovali téměř 130 tun elektrozařízení
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Město se do recyklace elektroodpadu aktivně zapojuje již řadu let. „V loňském roce obyvatelé Pardubic vytřídili 3 123 televizí, 1 275 monitorů a 37 703 kilogramů drobných spotřebičů,“ řekl náměstek primátorky František Brendl. Celkem se tak vybralo 129 234 kilogramů starého elektrozařízení. Recyklací tohoto odpadu Pardubice nemalou mírou přispěly k ochraně přírody. „Tím jsme uspořili například více než 1500 megawathodin elektřiny, navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o bezmála 350 tun CO2 a produkci nebezpečných odpadů o 1 376 tun,“ vyčíslil úspěch obyvatel Pardubic náměstek Brendl. Podle analýzy ASEKOLu vyprodukuje osobní automobil za rok provozu dvě tuny skleníkových plynů a jedna čtyřčlenná domácnost průměrně ročně spotřebuje 2,2 megawathodiny elektrické energie.

Kromě klasického sběru elektroodpadu Pardubice aktivně podporují i Mobilcup. „Je to charitativní fotbalový turnaj, kde stačí dát dohromady deset nadšenců a sbírat staré mobily. První kolo je jen o sběru, týmy se mohou registrovat na stránkách www.mobilcup.cz,“ uvedl náměstek Brendl. „Prvních deset týmů, které vyberou nejvíce mobilů, se 6. září zúčastní turnaje, kde mohou vyhrát zájezd na Ligu mistrů, chytré telefony a zahrát si s hvězdným týmem nadace Zelený život,“ dodal.

Šimon Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.