Písek: Rekonstrukce noclehárny bude letos pokračovat

15.01.2018 20:30

Objekt čp. 450 v Sedláčkově ulici, který slouží jako noclehárna pro lidi bez domova, čeká další etapa rekonstrukce. Rada města souhlasila se zadáním veřejné zakázky a vypsáním výběrového řízení na zhotovitele. Předpokládaná cena díla je kolem pěti milionů korun.

Písek: Rekonstrukce noclehárny bude letos pokračovat
Foto: Archiv
Popisek: Město Písek

„Devadesát procent nákladů by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, kterou se podařilo získat. Předpokládaný termín zahájení prací je v březnu 2018. Hotovo by mělo být letos na podzim,“ říká místostarosta Josef Knot.

Hlavním cílem projektu s názvem „Noclehárna, nízkoprahové denní centrum – komunitní sociální práce města Písek“ je zvýšit kvalitu a dostupnost služeb vedoucích k sociálnímu začlenění osob bez přístřeší ve městě Písku a regionu Písecka. „V chystané druhé etapě půjde o přestavbu přízemního podlaží – rozšíření o bezbariérovou noclehárnu a vybudování zázemí pro nízkoprahové denní centrum.  Dále pak rekonstrukci podkroví, kde by měla vzniknout komunitní místnost a učebna včetně hygienického zařízení,“ informuje o chystaných změnách Václav Filip z odboru investic a rozvoje. „Vytvořena budou také dvě parkovací místa pro zajištění obsluhy objektu a projekt počítá i s úpravou zeleně v okolí domu.“

V rámci první etapy rekonstrukce, která se uskutečnila v roce 2016, byly provedeny stavební úpravy v prvním patře objektu. Od září téhož roku slouží lidem v nouzi dvě oddělené ložnice pro ženy a muže, každá se čtyřmi lůžky a koupelnou. Klienti mají k dispozici také společnou kuchyňku a jídelnu. Kromě toho je zde provozní místnost a kancelář pro personál. Služby jsou částečně zpoplatněny.

„Další stavební úpravy navýší kapacitu zařízení o zázemí pro jednoho vozíčkáře se samostatným vstupem v přízemí domu a dvě osoby personálu. V přízemí je situována učebna a společenská místnost pro účely poskytování sociálních služeb v nízkoprahovém denním centru. V podkroví je část půdy vyčleněna jako komunitní místnost,“ vysvětluje Jan Venclík z odboru investic a rozvoje.

Noclehárnu, jejíž provoz vyplývá z dlouhodobého komunitního plánování, spravuje Městské středisko sociálních služeb. Jeho ředitelka Marcela Průšová přibližuje, jak to zde funguje: „Zařízení má vlastní ubytovací řád a jasně daný časový režim. To znamená, že klienti musí přicházet pouze v určený čas. Po celou dobu jejich pobytu je přítomen odpovědný pracovník. Lidé bez přístřeší, i když si to možná někdo nechce přiznat, jsou a budou. V životě každého člověka může přijít situace, kdy se ocitne sám a bez pomoci někde jinde, než chtěl být. V noclehárně nalezne na přechodnou dobu místo k přenocování, může si tu připravit večeři, umýt se a vyprat prádlo. Prostě v době, kdy nemá kam jít, neztratit lidskou důstojnost.“

Díky novému nízkoprahovému centru bude komplexně zajištěna sociální pomoc lidem bez přístřeší tak, aby svou stávající situaci dokázali co nejlépe a nejrychleji řešit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…