Plzeň: Kyberkriminalita byla tématem setkání ředitelů škol a metodiků prevence

26.05.2019 13:59

Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení ve spolupráci s Odborem školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně, Týmem pro mládež Plzeň – město a Pedagogicko - psychologickou poradnou Plzeň uspořádali ve čtvrtek 23. května ve Sněmovním sále plzeňské radnice již šesté setkání ředitelů a školních metodiků prevence plzeňských základních škol. Tématem bylo Nástrahy a nebezpečí v kyberprostoru.

Plzeň: Kyberkriminalita byla tématem setkání ředitelů škol a metodiků prevence
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Jednání se za město Plzeň zúčastnili radní pro oblast školství Lucie Kantorová, radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký a vedoucí magistrátního odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škubalová.

„Jsem velmi ráda, že se setkáváme právě nad tématem kyberkriminality, které je v současné době velmi aktuální. Ze své pedagogické praxe vím, jak je toto téma živé, kolik dětí má sociální sítě a kolik z nich se již s nějakou formou kyberkriminality setkalo. Proto mě těší, že právě toto téma je na programu dnešního setkání,“ uvedla při zahájení Lucie Kantorová, radní pro oblast školství.

„Budeme tady mluvit o internetovém prostředí, které je dobrým sluhou, ale v případě kyberkriminality zlým pánem. Je velmi dobře, že právě touto problematikou se zde bude zabývat několik odborníků,“ doplnil Martin Zrzavecký, radní pro oblast bezpečnosti.

Letošní téma Nástrahy a nebezpečí kyberprostoru bylo školami nejvíce preferováno v dotazníku, který obdrželi jejich zástupci při setkání v loňském roce. V prvním příspěvku představil Marek Černý ze Střediska výchovné péčenový projekt s celokrajskou působností „Bezpečné klima ve školách Plzeňského kraje. Tento projekt byl v letošním roce podpořen dotací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.Tento projekt byl v letošním roce podpořen dotací z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. V dalším příspěvku uvedl přítomné do základů právního povědomí v oblasti kyberkriminality Pavel Študent z Policie ČR spolu s  Lukášem Drozdou, specialistou z Oddělení analytiky a kybernetické kriminality Policie ČR. O kyberšikaně a nástrahách virtuálního světa hovořil ředitel organizace Portus Prachatice Petr Šmíd.

Ve druhé části setkání měli zástupci škol možnost nad tématem diskutovat s přítomným odborníkem v rámci workshopu.

„Potřeba realizovat tato setkání vznikla na základě jednání Pracovní skupiny protidrogové a prevence kriminality města Plzně, která se zabývá také primární prevencí rizikového chování dětí a mládeže,“ uvedla Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení MMP.

Cílem společného setkávání ředitelů a školních metodiků prevence je podpořit primární prevenci rizikového chování na školách a realizaci preventivních programů pro děti a mládež ohrožené rizikovým chováním. Umožňuje všem subjektům přímou výměnu informací, zkušeností a zároveň prezentaci preventivních programů pro školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…